Ital vyrobil zmrzlinu ze šnečího slizu, má pomoct léčit děti s rakovinou

Magazín Magazín
18. 9. 2018 10:19
V Bologni vymysleli nový druh zmrzliny. Kromě jahod, cukru a vody obsahuje šnečí sliz. Za kontroverzním nápadem stojí snaha najít způsob, jak donutit děti léčící se s rakovinou, aby snědly šnečí hmotu, která by se mohla stát součástí jejich léčby. Šnečí sliny se čím dál častěji využívají nejen v medicíně, ale také v kosmetických výrobcích.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Existuje zmrzlina z ovoce, alkoholu nebo třeba lesních hub. Italští zmrzlináři ale nedávno přišli s velmi netradiční příchutí, vymysleli totiž gelato ze šnečího slizu. Za odvážným experimentem stojí Alessandro Racca z bolognské univerzity Gelato, napsal britský The Telegraph.

Mistr zmrzlinář ale nevymyslel jahodový sorbet s kapkou šnečího slizu, cukrem a vodou kvůli slávě, ale aby pomohl vědcům. Za nápadem totiž stojí i snaha navrhnout pokrm, který by přinutil děti trpící rakovinou, aby pozřely kapku slizu jako součást léčby.

Mazlavá šnečí hmota by totiž mohla zlepšit trávení pacientům, kteří bojují s nádorovým onemocněním. "Byl jsem překvapen emulgačními a stabilizačními vlastnostmi produktu, který je zcela přírodní. Pořád máme co vylepšovat, recept byl vymyšlený na koleni, takže musí projít dalšími testy. Ale jsme na dobré cestě," uvedl Racca.

"Šnečí sliz má spoustu vlastností, pomáhá zlepšovat trávení, a dokonce léčit bronchitidu. Když byli dříve italští farmáři nemocní, jedli šneky," řekla k tomu Michela Ioriová z Gelato University.

Mistr zmrzlinář na pokrmu spolupracuje s majitelkou šnečí farmy La Regina del Bosco ze severu Itálie. Počet šnečích farem za posledních dvacet let v Itálii stoupl o více než 300 procent. Podle zemědělské asociace Coldiretti vyprodukují italské šnečí farmy každý rok 44 tisíc tun těchto měkkýšů.

Léčivé účinky šneků podle deníku Telegraph objevili poprvé chilští farmáři, když zjistili, že se jim jizvy a škrábance hojí díky častému převalování měkkýšů v rukách rychleji.

Šnečí sliny se čím dál častěji využívají nejen v medicíně, ale také v kosmetických výrobcích. Podobné pleťové krémy údajně dokážou vyhladit vrásky, akné a jizvy. Na výzkumu šnečího hlenu se nyní podílí také univerzita ve Ferraře na severu Itálie, jejíž pracovníci získali grant ve výši 1,3 milionu eur (zhruba 33 milionů korun).

Video: Tipy na tři nejlepší zmrzlinářství v Praze

Kam na zmrzlinu? 3 nejlepší prodejci ledových pochoutek v Praze | Video: Zdeněk Bašus
 

Právě se děje

Další zprávy