Nabídka současných prodejních automatů na pracovištích nebo ve školách je tristní, čehož si také všimli finští výzkumníci. Ti se nyní také pokoušejí o revoluci v potravinářském průmyslu, a to spojením právě běžného automatu a 3D technologie. Informoval o tom server Tech Times.
Technické výzkumné středisko Finland Ltd si dalo za cíl rozvíjet potravinářský průmysl prostřednictvím pokročilé technologie, v čemž vidí budoucnost potravin. Vysokokalorické produkty od čokoládových tyčinek po chemické brambůrky jsou totiž podle finských výzkumníků minulostí.
Podle nich má být svačina nejen zdravá a chutná, ale i lákavá pro oko, což 3D technologie v jejich pojetí splňuje. Nyní středisko testuje prototyp takového prodejního automatu, který pracuje s materiály, jako je škrob a materiály na bázi celulózy. Snaží se také zapojit rostlinné bílkoviny, jako je oves nebo fazole, a mléčné bílkoviny, které pak bude stroj tisknout.
Výsledné svačiny pak budou mít různou texturu, polevu, ale i stupeň křupavosti. "Takové zařízení by mohlo být využito pro domácí 3D tisk potravin, jakož i v prodejních automatech," říká vědecký pracovník TVS Nesli Sözer.
Podle odborníků ale bude ještě nějakou dobu trvat, než se prodejní automaty dostanou na trh. Je totiž třeba se zaměřit nejen na vývoj tištěných materiálů, ale i samotného zařízení. Podle finských výzkumníků přesto 3D automaty znamenají budoucnost potravinářského průmyslu, který bude dostupný i pro domácnosti.