K teenagerům odjakživa patřily vzdorovité postoje a dramatické výkyvy nálad. V posledních dekádách se v souvislosti s náctiletými čím dál více mluví i o vážnějším problému, kterým je deprese. Nová studie provedená americkými výzkumníky z Alabamské univerzity v Birminghamu teď odhalila překvapivou souvislost mezi touto psychickou poruchou a způsobem stravování.
Za depresivními stavy teenagerů může podle autorů stát jídelníček postavený z převládající části na fast foodu a jen z malé části na rostlinné stravě. Výzkumníci to zjistili díky analýze moči u 84 afroamerických chlapců a dívek z nízkopříjmových domácností.
Vzorky moči sbírali při dvou příležitostech s odstupem jednoho a půl roku. Při obou sezeních pak prostřednictvím rozhovorů s dětmi a jejich rodiči zjišťovali, jestli náctiletí nevykazují symptomy deprese.
"Vysoké procentu sodíku značí konzumaci vysoce průmyslově zpracovaných potravin jako například rychlé občerstvení, mražené polotovary a nezdravé svačiny," řekla pro stanici CNN psycholožka a vedoucí výzkumného týmu Sylvie Mrugová.
"Nízké procento draslíku naopak indikuje jídelníček, ve kterém chybí na draslík bohaté ovoce a zelenina jako fazole, brambory, špenát, rajčata nebo banány, ale i suroviny jako jogurt nebo maso z lososa," doplnila Mrugová.
Ta se svými kolegy současně zjistila, že moč s velkým podílem sodíku a s draslíkem na základní hodnotě může předznamenávat, že se signály deprese u teenagerů objeví o rok a půl později. Tato spojitost pak funguje bez ohledu na rozdíly v otázkách váhy, krevního tlaku, věku a pohlaví.
"Zjištěné výsledky dávají smysl, protože pokrmy bohaté na draslík jsou zároveň zdravé, takže když je dospívající častěji zahrnují do svých jídelníčků, mají více energie a cítí se lépe. Dobrý fyzický stav potom logicky vede k větší duševní pohodě," reagovala dietoložka Lisa Drayerová.
Nevyvážený jídelníček může být podle ní spojený také s dalšími rizikovými faktory, například s pocitem sociálního vyloučení, nedostatkem podpory v okolí, nedostatečným přístupem ke zdravotní péči či s užíváním návykových látek. "Je obtížné určit, jestli způsob stravování skutečně vede k depresi, nebo jen značí přítomnost jiných rizikových faktorů," dodala Drayerová.
Video: Umíráme na nemoci z výživy nad plným talířem jídla, už nevíme, co a jak jíst, tvrdí Přibyl