Čokoládu zdaňte jako alkohol, hlásá lékař

ČTK ČTK
27. 3. 2009 16:50
Londýn - Skotští lékaři přišli s návrhem, aby čokoláda byla zatížena "daní z obezity".
Kakaomlýnek
Kakaomlýnek | Foto: Reuters

Jeden z jeho iniciátorů označil tuto sladkou pochoutku za příčinu rozmáhající se otylosti.

"Spojené státy a Británie jsou postiženy rostoucí obezitou," řekl David Walker, rodinný lékař ze západoskotského Airdrie, který s nápadem přišel.

"Myslí-li to britská vláda vážně, měla by zdanit čokoládu stejně jako zdaňuje alkohol," prohlásil v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Podle Walkera zaznamenala Británie v uplynulých 15 letech téměř zdvojnásobení počtu případů diabetu typu 2, souvisejícího s obezitou.

Ve Skotsku je otylý téměř každý čtvrtý člověk.

Čokoláda, blahobyt a sedavý způsob života

Záliba Britů v čokoládě je nepochybně jednou z příčin bobtnajícího problému obezity, protože tato pochoutka je bohatá na kalorie, tuk a cukr, míní lékař.

Míchání
Míchání | Foto: Reuters

K dalším faktorům patří stále větší blahobyt a sedavější způsob života.

Návrh na zatížení čokolády daní z obezity neprošel na konferenci skotských lékařů 12. března v Glasgow kvůli chybějícím dvěma hlasům.

Jelikož se zdravý životní styl stává stále aktuálnějším tématem, podnítil Walkerův návrh živou debatu v médiích.

Britská Federace pro potraviny a nápoje (FDF), která reprezentuje výrobce těchto artiklů, jeho záměr napadla.

Prázdnější peněženky, nikoli menší objem pasu

"Důsledkem zavedení regresivních daní z potravin, které spotřebitelé milují, by byly jen prázdnější peněženky, nikoli menší objem pasu. Kromě toho už za nákupy čokoládových cukrovinek platíme daň z přidané hodnoty," tvrdil mluvčí FDF pro komunikaci Julian Hunt.

I když se tenhle nápad dostal do titulků tisku, není vůbec jisté, že by taková daň opravdu fungovala.

Walker argumentoval také tím, že otylost je výraznou protiváhou pozitivního přínosu čokolády pro lidské zdraví.

Tmavá čokoláda obsahuje například antioxidanty, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Lidé by podle něj měli tuto sladkost konzumovat s mírou.

Lékař připustil, že zatížení čokolády daní z obezity a s ním související pokles poptávky, by měly patrně nepříznivý dopad na zbídačelé západoafrické pěstitele kakaovníků.

V západní Africe se nachází 70 procent světových plantáží kakaa.

 

Právě se děje

Další zprávy