Magazín
-
za podpory:
1. 7. 2021 14:00
Stovky kilometrů turistických a cyklistických tras i léčivé vody alpských termálních pramenů. Region Gastein v Salcbursku vyhledávají sportovci i rekreanti, kteří si touží jen odpočinout. Střediska ležící v okolí města Bad Gastein v údolí rakouského národního parku Vysoké Taury jsou ale vyhlášená také poctivou lokální gastronomií. Máme tipy, kam zajít na domácí mozzarellu a kde ochutnat šnaps.
Mozzarella vyrobená přímo na salaši
Horská salaš Präau Hochalm se nachází na jedné z mála alpských pastvin, kde ještě příroda není tolik dotčená zásahy lidské ruky. Dřevěná chata tu stojí už více než 150 let, ale posledních 27 let se o ni stará sympatický rakouský pár Monika a Sepp. Ti ve výšce 1809 metrů nad mořem vyrábí řadu domácích mléčných produktů - od másla, tvarohu a jogurtů až po sýry nakládané v bylinkách a především vyhlášenou mozzarellu.
I tady se mohou zvídaví návštěvníci od domácích leccos přiučit a podívat se, jak mléko od svých krav zpracovávají. Stačí, když se sem z obce Dorfgastein vypraví na asi tříhodinovou pěší túru, nebo si vezmou horská kola a vyšlápnou si cyklostezku, která k Präau Hochalm taky vede.