Foto: Nádoby, ve kterých zrálo nejstarší víno na světě. Touží po nich Češi i Japonci

Foto: Nádoby, ve kterých zrálo nejstarší víno na světě. Touží po nich Češi i Japonci
Keramické nádoby dělá Zaliko Bojadze sám od svých osmi let. Techniku se naučil od svého otce a dědy.
Každá z nich musí být po vytvarování vysušena, aby se vlivem vlastní váhy nedeformovala.
Po sušení se kvevri vypalují ve speciálních cihlových pecích. A následně jsou potřeny včelím voskem, jenž vyplní póry ve vnitřních stěnách a zabrání pronikání vlhkosti do nádoby.
Pro kvevri k němu jezdí vinaři z celého světa. Dováží například do Japonska, Itálie či České republiky.
Foto: Magdaléna Daňková
Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
24. 5. 2019 15:47
Před dvěma lety objevili archeologové v Gruzii stopy nejstaršího vína na světě. Odborná analýza ukázala, že víno z 6. století před naším letopočtem uchovávaly tradiční keramické nádoby kvevri. Nádoba se podobá známější amfoře a vyrábí se z lokální hlíny, jež má díky vysokému obsahu stříbra antibakteriální účinky. Po vypálení jsou nádoby o objemu několik desítek až tisíců litrů ošetřeny včelím voskem. Jedním z výrobců, od kterého kvevri odebírají i čeští vinaři, je šedesátník Zaliko Bojadze, jenž uchovává rodinné řemeslo ve vesnici Makatubani na západě Gruzie. Podívejte se, jak nádoby vznikají.
 

Právě se děje

Další zprávy