Odhlásit se můžete kdykoliv.
Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více
informací o zásadách ochrany osobních údajů naleznete ZDE.
Foto: Nádoby, ve kterých zrálo nejstarší víno na světě. Touží po nich Češi i Japonci
Před dvěma lety objevili archeologové v Gruzii stopy nejstaršího vína na světě. Odborná analýza ukázala, že víno z 6. století před naším letopočtem uchovávaly tradiční keramické nádoby kvevri. Nádoba se podobá známější amfoře a vyrábí se z lokální hlíny, jež má díky vysokému obsahu stříbra antibakteriální účinky. Po vypálení jsou nádoby o objemu několik desítek až tisíců litrů ošetřeny včelím voskem. Jedním z výrobců, od kterého kvevri odebírají i čeští vinaři, je šedesátník Zaliko Bojadze, jenž uchovává rodinné řemeslo ve vesnici Makatubani na západě Gruzie. Podívejte se, jak nádoby vznikají.