Bangkocká kuchařka chce vrátit michelinskou hvězdu. Zvýšený zájem o její omeletu ji otravuje

Magazín Magazín
14. 1. 2018 7:33
Jay Faiová prodávala jídlo v bangkocké čtvrti Phra Nakhon, na rohu ulice Soi Samran Rat, vcelku nenápadně několik let. Letos v prosinci obdržela jednu michelinskou hvězdu a od té doby je její stánek Raan Jay Fai nepřehlédnutelný. Na její krabí omeletu se totiž stojí fronta. Ocenění jí podle ní způsobuje akorát potíže.
Jay Faiová ve svém stánku.
Jay Faiová ve svém stánku. | Foto: ČTK

Dvaasedmdesátiletá thajská kuchařka Jay Faiová chce vrátit michelinskou hvězdu, kterou dostala za svou krabí omeletu.

Faiová prodávala jídlo v bangkocké čtvrti Phra Nakhon, na rohu ulice Soi Samran Rat, vcelku nenápadně několik let. Letos v prosinci obdržela jednu michelinskou hvězdu a od té doby je její stánek Raan Jay Fai nepřehlédnutelný. Na její krabí omeletu se totiž stojí fronta.

Ačkoliv to může znít jako sen každého majitele restaurace, Faiová zvýšený zájem turistů, milovníků jídla a dokonce i zvědavých úředníků z daňového úřadu nevítá.

Kromě toho se nechala slyšet, že jí michelinská hvězda způsobuje potíže. "Mnoho lidí se prostě přijde podívat, a ne jíst," citoval šéfkuchařku britský deník The Independent.

Důležitější než michelinská hvězda jsou zákazníci

Náhlá popularita dokonce přinutila provozovatelku stánku, aby začala místa rezervovat. A přinutila také její dceru Yuawadee Junsutuovou, aby dala výpověď v práci a matce pomáhala na plný úvazek.

K úspěchu své matky dcera dodala, že ať už s michelinskou hvězdou, nebo bez ní, zůstává stánek v Phra Nakhon stejný. Důležitější než hvězdy francouzského výrobce pneumatik jsou pro ně zákazníci, kterým chutná. "Když lidé přijdou a řeknou, že jim naše jídlo chutná, jsme odměněni miliony hvězd," dodala Junsutuová.

Video: Lukáš Hejlík představuje gastronomické nebe u Ostravy

Gastromapa na okraji Ostravy. Ideální místo pro neotřelou akci, hlásí Hejlík
 

Právě se děje

Další zprávy