Deset nejvlivnějších lidí české kuchyně. Včetně Babici

Zdenka Tomis Zdenka Tomis
23. 7. 2013 9:21
Kuchaři, nadšenci i novináři. Kdo patří mezi deset nejvlivnějších osobností?
Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich | Foto: ISIFA

Tuzemská gastronomie prochází v posledních letech prudkým rozvojem. Úroveň českých restaurací a kvalita potravin jsou stále skloňovanějším společenským tématem. Podívejte se, které mediálně známé osobnosti nás v této oblasti ovlivňují, formují a inspirují.

Nejen ze šéfkuchařů se stávají celebrity. V médiích se čím dál častěji objevují i další odborníci, nebo jak by řekl jeden z nich, Pavel Maurer, gastronauti, kteří nám radí, co máme jíst, co je lepší nejíst, kde nakupovat a jak si suroviny připravit, abychom "nejedli blbě". 

A my je buď posloucháme a jíme dobře, nebo si o nich myslíme své a schválně konzumujeme to, co oni ponižují. Ale ať už chceme nebo ne, tihle lidé ovlivňují naše stravovací návyky. Podívejte se na náš výběr těch nejvlivnějších. 

Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař a spolumajitel restaurací Café Imperial a Divinis se už dávno nevěnuje pouze vaření. Díky televizním kulinářským pořadům Ano, šéfe!, Na nože! nebo Šéf na grilu se z něj stala největší gastro-celebrita v zemi. Zásluhu mu lze připsat mimo jiné za postupnou nápravu kvality českých restaurací. Ve svém nejnovějším pořadu s názvem Vařte jako šéf! se hodlá soustředit na osvětu v oblasti základních kuchařských dovedností.

Roman Vaněk

Pohlreichův blízký přítel provozuje známý Pražský kulinářský institut. Do povědomí široké veřejnosti se dostal díky své internetové "one man show" s názvem Peklo na talíři, kde se věnuje především složení a kvalitě potravin nebo správnému chování v restauraci (především ze strany obsluhy). Nedávno pomohl otevřít veřejnou diskusi, když si posvítil na to, proč (někteří) čeští kuchaři vlastně neumějí vařit.

Martin "Cuketka" Kuciel

Přemýšlíte, kam se jít dobře najíst nebo kde nakoupit ty nejlepší suroviny? Podívejte se na blog pana Cuketky, který tento gastro nadšenec provozuje už od roku 2006. Tento původně absolvent medicíny platí mezi foodblogery a recenzenty jídla za jednu z největších autorit. Již přes dva roky provozuje také chytrou internetovou mapu s názvem Scuk, na níž najdete ty nejlepší restaurace, kavárny, cukrárny, pekárny, farmy nebo třeba prodejny ryb dle uživatelských hodnocení.

Hana Michopulu 

Foto: Aktuálně.cz

Hana Michopulu je novinářka, která píše o jídle. Mimo jiné stála u zrodu časopisu Apetit. Její vášní je česká kuchyně a jejím cílem obnovování místních tradic. V roce 2007 napsala svoji první kuchařku Zpátky domů. Před pár týdny vyšel druhý díl knihy Recepty z farmářského trhu. V gastronomii prosazuje jednoduchou ideu, že nejlepší je sezónní vaření, proto byl první díl určen na podzim a zimu, ten nový se soustředí na recepty z jarních a letních surovin. Vedle toho se Hana Michopulu výrazně zasadila o obnovení tradice tzv. farmářských trhů. Několik "moderních" trhů, vůbec prvních u nás, sama založila.

Pavel Maurer

Znáte proslulý Prague Food Festival? Nebo neméně vyhlášený Grand Restaurant Festival? Za těmito akcemi stojí milovník dobrého jídla Pavel Maurer, který je zároveň vydavatelem renomovaného průvodce nejlepšími a nejzajímavějšími restauracemi Česka s názvem Maurerův výběr Grand Restaurant. Za posledních zhruba sedm let se Pavel Maurer stal jednou z mediálně nejvyhledávanějších tváří tuzemské gastronomie. Každý víkend ho můžete slyšet na vlnách Radiožurnálu, kde vysílá své glosy.

Kateřina Cajthamlová

Foto: Aktuálně.cz

Výživová poradkyně Kateřina Cajthamlová je další televizní hvězdou, která se nesoustředí ani tak na uspokojení našich chuťových buněk, jako spíš na to, aby jídlo bylo zdravé, lehké a vyvážené. Určitě znáte pořad Jste to, co jíte, kde Cajthamlová společně s další výraznou tváří "zdravé výživy" u nás, Petrem Havlíčkem, radí především lidem, kteří chtějí shodit pár (nebo hodně) kil navíc.

Tomáš Karpíšek

Tomáš Karpíšek je důkaz, že i majitel restaurace se může stát vlivnou a známou osobností. I když on samozřejmě nevlastní jen jednu, patří mu celá síť podniků Ambiente, tedy například michelinská La Degustation Bohême Bourgeoise, italská Pizza Nuova, oblíbený Lokál či Čestr. Zmíněné Lokály navíc nyní míří i do regionů, čili si je konečně užijí i mimopražští labužníci. Mimochodem - pokud někoho můžeme označit za skutečného inovátora mezi českými restauratéry, tak je to právě Karpíšek.

Roman Paulus

Foto: ISIFA

Pod vedením Romana Pauluse získala pražská restaurace Alcron v hotelu Radisson Blu Alcron dvakrát michelinskou hvězdu, takže není divu, že se i on pravidelně objevuje ve všech důležitých médiích. Během své kariéry vařil ve slavném londýnském hotelu Savoy nebo ve vídeňském či pražském Hiltonu. Půl roku také strávil na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II. Nedávno se stal tváří reklamní kampaně pro jeden z velkých potravinových řetězců u nás. 

Dita Pecháčková

Kdo by byl řekl, že se jedna z nejlepších českých novinářek píšících o jídle narodila bez chuti k jídlu. Naštěstí to ale brzy překonala, a tak dnes píše velmi oblíbené kuchařky a kromě toho tvoří a úspěšně prodává i vlastní porcelán nebo třeba zástěry na vaření. Podle vlastních slov prý kašle na diety a hubnutí, protože jídlo musí především chutnat.

Jiří Babica

Jiří Babica
Jiří Babica | Foto: ISIFA

Ano, také proklínaný i vzývaný "kuchař z lidu" Jiří Babica bezpochyby patří mezi ty, kdo velmi výrazně ovlivňují náš vztah a přístup k vaření a gastronomii. I on se stal kuchařskou hvězdou, byť především mediální, která dosáhla na svůj vlastní televizní pořad. Babicovy dobroty se těší vysoké popularitě již přes pět let. Otázka, zda by české gastronomii víc neprospělo, kdyby tento pořad plný zvláštních kuchařských experimentů vůbec neexistoval, je už věc jiná.

 

 

Právě se děje

Další zprávy