Rekonstrukce roubenky: uvnitř je teď wellness, sauna, bazének a spousta prostoru pro tři rodiny

Rekonstrukce roubenky: uvnitř je teď wellness, sauna, bazének a spousta prostoru pro tři rodiny
Rekonstrukce neudržované chalupy v Křižánkách na Českomoravské vrchovině proběhla v harmonii mezi investorem a architektem.
"Už z délky výstavby plyne, že mu záleželo především na co nejlepším výsledku rekonstrukce. Během těch šesti let se z nás stali přátelé," popisuje svůj vztah s investorem architekt Jiří Špaček.
Rekonstrukce trvala pět a půl roku.
Stodola byla v katastrofálním stavu. Zachována byla pouze kamenná podezdívka a na stejném půdorysu vznikl nový objekt.
Foto: Filip Šlapal
Petra Jansová Petra Jansová
25. 2. 2017 16:00
Roubenka na Českomoravské vrchovině získala nový lesk díky citlivé rekonstrukci, které se ujal architekt Jiří Špaček. Řada původních prvků zůstala zachována. Ty, které se nepodařilo zachránit, byly nahrazeny dokonalými replikami.

První projekt na rekonstrukci roubenky zpracoval architekt Jiří Špaček, mimo jiné i spoluautor nové podoby vyhlášené kavárny Slavie v Praze, před deseti lety. Návrh tehdy plnil stránky časopisů a zařazen byl i do výběru nejlepších projektů roku 2007 publikovaných v časopisu Dolce Vita. 

Díky dalšímu deset let starému projektu na Českolipsku si architekta Špačka vybral i klient pro obnovu dvou zchátralých objektů na Českomoravské vrchovině.  

"Stodola byla ruina, měla zřícený krov. V hlavním objektu, který se skládá z roubené a kamenné části, bylo třeba některé trámy vyměnit a posílit chatrnou konstrukci", popisuje architekt stav budov na začátku.

Po dohodě s investorem se snažil zachovat co nejvíc původních prvků. Porušené trámy nahradili místní tesaři replikami, které jsou od originálu k nerozeznání. Kromě vstupních dveří, které jsou repasované včetně kování, a části původního stropu v hlavní obytné místnosti, jsou všechny detaily, včetně dveří a oken úplně nové.  

Rekonstrukce, na jejímž konci měl podle zadání investora stát rekreační objekt pro tři rodiny s malými  dětmi, trvala téměř šest let. 

Ve štítech chalupy přibyla okna opatřená okenicemi, které po zavření splynou s rastrem štítů. Původní kompozici malých čtvercových okének se tak podařilo zachovat.

Zvnějšku došlo ještě k dalším nepatrným změnám. Bylo odstraněno závětří před vchodovými dveřmi, které ani nebylo součástí původní roubené konstrukce. "Jinak jsme se snažili zachovat co se dalo. Majitel dokonce nechal opravit i zřícený sklep," dodává Špaček. 

Ruina stodoly byla nahrazena novým objektem na původním půdorysu. V přízemí vznikla prostorná garáž, nad ní víceúčelový prostor v otevřeném krovu.

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

Další zprávy