reklama
 
 

Vítězná rekonstrukce: Ze stájí historického paláce v Bratislavě vznikla moderní restaurace

15. 4. 2017
Pálffyho palác v Bratislavě byl mnohokrát přestavovaný. Při poslední rekonstrukci, která probíhala v letech 2012 až 2016, se z něj stala administrativní budova. Původně uzavřený parter se podařilo otevřít. V bývalých hospodářských prostorech a stájích s gotickými a renesančními prvky vznikly čtyři moderní provozovny. Projekt slovenských architektů získal první cenu v soutěži Interiér roku (v kategorii Veřejný interiér I). Aktuálně.cz bylo mediálním partnerem.
Doporučujeme

Pálffyho palác v historickém centru Bratislavy byl mnohokrát přestavovaný. Dnešní barokní podobu dostala budova v 18. století pod taktovkou hraběte Pálffyho.

Vzhledem k tomu, že přízemí nese stopy kamenných gotických a renesančních zdí a kleneb, je jasné, že dnešní palác vznikl spojením hned několika samostatných budov.

Při poslední rekonstrukci, která proběhla v letech 2012 a 2016, se objekt přeměnil na administrativní budovu. Dosud uzavřený parter se podařilo otevřít a vytvořit zde veřejnosti přístupné obchodní prostory.  

Na základě projektu architektů Ilji a Martina Skočkových zde vzniklo seskupení čtyř nesourodých provozů s názvem Fach, které už samotným názvem odkazuje na staré poctivé řemeslo.

Fach se prezentuje jako celek s několika provozovnami. Na společnou kuchyň jsou napojeny kavárna Bread and Coffee a Restaurace s vinotékou. Na ně pak navazuje Bar a Juice shop. Každá jednotka působí částečně samostatně s nezávislou otevírací dobou, všechny jsou ale součástí jednoho celku. 

Osobitým prvkem celé prostoru je zastřešené nádvoří, do kterého je orientovaná otevřená kuchyň, restaurace a vinotéka. Díky vysazeným stromům a podlaze z jemného štěrku slouží nádvoří i jako jakási celoroční terasa. 

Jako největší výzvu označili autoři projektu hledání, respektive vytvoření sjednocujícího prvku a společného jmenovatele všech provozů tak, aby si každý z nich udržel odlišnou atmosféru. 

"Velmi komplikovaná byla i práce s členitou a nesourodou soustavou prostor s minimální možností dispozičních úprav. Přízemí objektu postrádalo i jakýkoliv palácový charakter. Tvořily ho původní hospodářské prostory a stáje, v nichž se navíc dochovala torza původních gotických a renesančních prvků," vysvětlují architekti.

Jako jednotící prvek architekti zvolili jednotné materiálové a barevné provedení. Podlahy, stěny, klenby i strop navrhli v jednotném povrchu, který splňuje nejenom technická, ale i estetická kritéria. Zvolili proto betonovou stěrku, která připomíná středověkou omítku.

Solitérní nebo vestavěný nábytek v jednotlivých provozech se pak liší barevným provedením. Různorodé prostory tak získaly svoji vlastní tvář. Základem juice shopu je bílá, vynikne tak lépe barevnost produktů, ovoce a zeleniny. Pekárně dominují barvy přírodního dubu, restauraci a vinárně zase patinovaná ocel.

Projekt získal první cenu v kategorii Veřejný interiér I soutěže Interiér roku, v níž bylo Aktuálně.cz mediálním partnerem, kterou již podruhé pořádal Institut interiérového bydlení. Více o soutěži zde.

autor: Bydlení

Související

    reklama
    reklama
    reklama
    Komerční sdělení
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama