reklama
 
 

Domek na betonové noze poskládali ze dřeva jako stavebnici. Kandiduje na evropskou cenu

12. 1. 2017
Na svažitém pozemku v pražských Kyjích vyrostl atypický dům. Majitelka byla konceptem architektonického ateliéru Šépka architekti od začátku nadšená. Otec, který bydlí v sousedství, o něco méně. Organická stavba se bude spolu s dalšími devíti projekty z Česka ucházet o evropské ocenění za architekturu Mies van der Rohe Award.
Hlavní zprávy

„Poetický a organický, praktický a přírodní, ekonomický a vysoce obytný,“ popisuje projekt rodinného domu v Praze Kyjích architekt a programový ředitel společnosti reSite Osamu Okamura, který ho nominoval na prestižní ocenění Mies vad der Rohe Award.

Dům podle projektu architekta Jana Šépky stojí na svažitém severním pozemku v Praze Kyjích. Jeho finální podobu ovlivnil nejenom strmý terén, ale i vzrostlé stromy. „Navržená stavba rodinného domu se snaží svým malým objemem i charakterem mezi tyto stromy začlenit. Ve zkratce by se tedy dal koncept označit jako dům v sadu,“ vysvětluje architekt.

Dům je navržen jako dřevostavba se železobetonovým založením, které je v prudkém svahu minimalizováno pouze na betonovou nohu. Vzhledem k obtížným podmínkám by klasické zakládání většího objemu bylo finančně náročnější.

Trámky se před realizací přesně vyřezávaly na 3D frézce a na stavbě se konstrukce už jen vyskládala jako stavebnice.

Statickou tuhost dřevěné konstrukce zajišťuje nepravidelný tvar stavby rozložený do rovinných trojúhelníkových ploch. V interiéru je dřevěná konstrukce přiznána, z venkovní strany je stavba zateplena polyuretanem s vrchním ochranným nástřikem proti vodě.

„Polyuretan jsme použili již na jiné stavbě, na vile Hermíně, kde se bydlí už osm let a s polyuretanem není problém. Standardně se polyuretan rovněž používá na zateplení střech,“ vysvětluje Šépka.

Pohled z obývacího pokoje je směrován do údolí k potoku Rokytka, další pokoje jsou orientovány na východ a jih. Díky vrchnímu světlíku získává severně situovaný obývací pokoj také jižní osvětlení. 

Půdorys stavby vychází z kruhu, jenž na jižní straně přechází do podoby dvou čtverců. V nich jsou situovány ložnice, kuchyň a sociální zázemí stavby.

autor: Petra Jansová

reklama
     
reklama
reklama
komerční sdělení
reklama

Sponzorované odkazy

reklama