reklama
 
 

Zdařilá rekonstrukce bytu: Promyšlenou změnou dispozice vznikl otevřený a slunný prostor

3. 2. 2018 9:05
Takový vnitřní prostor by z venkovního pohledu na bytový dům ze 60. let minulého století čekal asi málokdo. Za zateplenou fasádou s plastovými okny se nenachází obyčejný byt. Jeho přednost, velkorysou podlahovou plochu, se díky rekonstrukci podařilo vyzdvihnout. Změnou dispozice se rozšířil vstupní prostor, obývací pokoj s jídelnou a kuchyní se nyní rozprostírá přes celou šířku bytu a je z něj přístup na oba balkony.

Architekti Martin Machů a Veronika Holešovská z ateliéru ti architekti pracovali s volným zadáním a pevně stanoveným rozpočtem. Ten sice, jak říkají, o něco málo překročili, ale až po schválení od klientů.

"Mohli jsme dělat, co jsme chtěli, pokud jsme se vešli do rozpočtu. Klienti nechali řadu věcí na našem vlastním uvážení. Průběh návrhu i realizaci jsme si tak díky vstřícnosti užívali," popisují spolupráci.

V bytě velkém 110 metrů čtverečních došlo k radikálním stavebním a dispozičním úpravám, z 5+kk vzniklo nově vzdušnější 4+kk. Zrušila se příčka u vchodu a bouralo se téměř celé jádro. Byt dosud uzavřený příčkami se otevřel a zpřehlednil.

"Nejkomplikovanější bylo předělení rozvodů tepla. Jsou tam vyhřívané stropy a trubky do stropu vedly po probourání příček mezi kuchyní a obývacím pokojem středem místnosti," přibližují architekti postup stavebních prací.

Zajímavým detailem je i květinová stěna, která byla splněným přání majitelky. "My jsme k tomu chtěli přistoupit více koncepčně - udělat zelenou stěnu. Nastříkali jsme tedy nabílo kari síť a na ni zavěsili květináče. Bylo to poměrně levné a nápadité řešení - tento přístup ostatně prochází celým projektem," uzavírají architekti.

autor: pej | 3. 2. 2018 9:05

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama