Jak vznikl proslulý Myšák. Pozoruhodná historie tradiční české cukrárny

TV Architect
16. 1. 2022 11:00
V centru Prahy ve Vodičkově ulici se nachází tradiční česká cukrárna Myšák. Vznikla na konci 19. století a dodnes patří k nejpopulárnějším cukrářským podnikům v hlavním městě. Pozoruhodná je také historie domu, ve kterém sídlí.
V centru prahy ve Vodičkově ulici se nachází legendární cukrárna Myšák, která vznikla na konci 19. století. | Video: TV Architect

Pořad Skryté poklady architektury připravuje internetová televize TV Architect. Podívejte se i na další díly tohoto cyklu. 

Neorenesanční budova vznikla v roce 1871 podle návrhu architekta Otty Ehlena. Byla několikrát přestavována a měnila tak svoji podobu. Na konci 19. století dům získal František Myšák, který se zde rozhodl provozovat cukrárnu.

Dům poté upravovali ještě architekti Osvald Polívka a Josef Rosipal. Myšák se ale nakonec rozhodl celý dům přestavět a dát mu novou fazónu dle nejnovější módy.

Podívejte se na díl Skrytých pokladů o Domu u Černé Matky Boží:

V roce 1923 tak vznikla nová fasáda ve stylu art deco, je pokryta geometrickými obrazci v národních barvách. Při její rekonstrukci byl využit především umělý kámen. Autorem nové podoby domu byl zřejmě slavný architekt Josef Gočár, to se ale neví přesně, lze tak soudit podle dokumentů pozůstalých po Myšákovi. Gočár byl jeho velký kamarád.

Ve stylu art deco je průčelí domu i interiér kavárny, do dnešní doby se zde zachovala celá řada starších prvků, například vitríny u vstupu.

Klasicistní domky v sousedství nahradila před deseti lety novostavba dle projektu architekta Olega Hamana, součástí je i pasáž, díky které lze projít směrem do Františkánské zahrady.

 

Právě se děje

Další zprávy