Hospoda pro pašeráky u Liberce byla v žalostném stavu. Manželé ji přestavěli na hotel

Hospoda pro pašeráky u Liberce byla v žalostném stavu. Manželé ji přestavěli na hotel
Hotel pojmenovaný po historickém názvu obce nabízí kromě ubytování i restauraci, zaměřenou na fine dining. Má i vlastní pekárnu, kterou mohou využívat místní z Kryštofova Údolí.
"Původně to byl dům zahradníků, kteří byli postavením o něco níže než rychtáři. Posléze se z něj stal hostinec. V 19. století býval zastavením pro pašeráky, kteří tudy procházeli po stezce z Německa. Má se za to, že právě tímto místem se Karolína Světlá inspirovala při psaní svého libreta, na nějž Eliška Krásnohorská později upozornila Bedřicha Smetanu. Ten ho pak použil jako předehru opery Hubička," říká vystudovaný strojař.
Manželé v minulosti hodně cestovali po světě. Žili v Brazílii nebo Belgii, kde čerpali inspiraci v oblasti architektury a designu. Přestože ani jeden z nich obor nestudoval, k užitému umění mají oba blízko. Tereza má vlastní lifestylovou značku Julie, Michal v minulosti řídil sklářské firmy Lasvit a Preciosu Lustry, baví se i úpravou motocyklů a aut.
Za lesem jsou dlouhé lány a pole, z nichž je výhled na hřebeny Ještědsko-kozákovského hřbetu.
Foto: Magdaléna Medková
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
9. 2. 2023 9:18
Několik let jezdili Hoškovi okolo chátrající chalupy v Kryštofově Údolí. Manželé, kteří se z Prahy přestěhovali na Liberecko, tehdy přesvědčovali své přátele, aby ji koupili a vdechli jí nový život. Nikdo na to ale neměl odvahu, památka ze 17. století byla celá k rekonstrukci. Před dvěma lety, kdy byl dům zase k prodeji, už Hoškovi neváhali, koupili ho a proměnili na butikový hotel s restaurací.

Manželé Hoškovi dlouho cestovali po světě, Michal žil rok v Brazílii, pak se s ženou a dětmi přestěhovali do Belgie. Na léto se vraceli do Čech a dívali se po místu, kam by po návratu do Prahy mohli utíkat na víkendy.

"Dostal jsem nabídku působit ve sklářské společnosti Lasvit, a tak bylo přirozené, že jsme hledali chalupu na severu Čech. Našli jsme krásné místo v Kryštofově Údolí s výhledem na železniční viadukt, přes nějž jsem jako mladý jezdíval do školy," popisuje vystudovaný strojař.

Rodina se časem na Liberecko přestěhovala a Michal jezdil do práce okolo chátrající chalupy, skryté za vzrostlými stromy. V tu dobu ještě netušil, že jejich budoucí butikový hotel V Bezovém Údolí býval v 19. století hospodou pro pašeráky. Ve svém libretu, které si jako předlohu k opeře Hubička vybral skladatel Bedřich Smetana, o ní psala Karolína Světlá.

"Cítil jsem jen, že mě ta chalupa něčím přitahuje. Upozorňoval jsem na ni kdekoho, nikdo ale neměl odvahu ji koupit. Ujal se jí až jeden pražský podnikatel, který měl ale trochu romantickou představu o tom, co všechno rekonstrukce obnáší. Po čase tak byla znovu k prodeji," popisuje čtyřnásobný otec, který sehnal finance a chalupu koupil.

Se svou ženou Terezou navrhli rekonstrukci, podobu interiéru a za pomoci místních řemeslníků ruinu proměnili v hotel a restauraci, které cílí na milovníky designu, udržitelnosti a vysoké gastronomie. Hlavní tváří hotelové restaurace je šéfkuchař Karel Doležal. V minulosti prošel pražským hotelem Savoy, Eskou nebo olomouckým Entrée Přemysla Forejta.

"Chceme lidem ukázat, že luxus nemusí nutně hledat v technologiích a materiálech. Naši předci byli spokojení s málem. Radost vychází spíše z kvality života a odpočinku. Luxus by tak měl spočívat v odpojení se, ne napojení se," myslí si Michal Hošek.

Podívejte se na povedenou rekonstrukci v Kryštofově Údolí.

 

Právě se děje

Další zprávy