Nejlepší restaurace Česka? Pražská Terasa U Zlaté Studně

ČTK ČTK
4. 12. 2014 12:47
Vítězem gastronomické ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se stala Terasa U Zlaté Studně, na druhém místě skončil Alcron.
"Snažíme se mít všechno čerstvé a tady udělané. Nenajdete u nás žádné polotovary," říká šéfkuchař Pavel Sapík.
"Snažíme se mít všechno čerstvé a tady udělané. Nenajdete u nás žádné polotovary," říká šéfkuchař Pavel Sapík. | Foto: archiv Terasa u Zlaté studně

Praha - Vítězem ankety hodnotící české restaurace Maurerův výběr Grand Restaurant se stala pražská Terasa U Zlaté Studně. Druhé místo získala pražská restaurace Alcron. Výsledky dnes zveřejnily Hospodářské noviny. Nováčkem mezi nejlepšími deseti je naopak letos třetí Farma Košík z obce Tuchom na Nymbursku.

"Sedm let máme skoro stejný tým. Vytvořilo se tu zázemí, které všem vyhovuje, taková vnitřní pohoda. To se poté odráží na naší práci a pocitu i hosta," řekl ČTK šéfkuchař vítězné restaurace Pavel Sapík. "Snažíme se mít všechno čerstvé a tady udělané. Nenajdete u nás žádné polotovary," dodává.

Přestože jím vedená restaurace se na špičce různých gastronomických soutěží umísťuje pravidelně, nejde říci, že by se z takovýchto úspěchů stávala rutina. Každé významné ocenění je jednak dovršením úspěšného roku, ale rovněž závazek, protože očekávání hostů jsou tím pádem vyšší.

Rezervace? Až tři týdny dopředu

Kromě ocenění v Grand Restaurant si vítěz ankety váží i ocenění cestovatelského serveru Trip Advisor, kde se rovněž dlouhodobě drží na špici. Mimo jiné i tato ocenění zvyšují návštěvnost podniku, ve kterém je v současnosti nemyslitelné získat stůl bez předchozí rezervace. Zejména v létě je potřeba stůl rezervovat tři týdny až měsíc dopředu, dodal Sapík.

Z mimopražských restaurací se v anketě letos mezi prvními deseti umístil i brněnský podnik zaměřený na mořské speciality Koishi fish & sushi, který zvítězil v roce 2012 a letos byl čtvrtý. Restaurace hotelu Promenáda v Karlových Varech skončila devátá a hned za ní v pořadí je zámecká restaurace Piano Nobile z hotelu Chateau Mcely, která zvítězila loni.

Ankety se zúčastnilo téměř 600 hodnotitelů, kteří české restaurace posuzují tajně a na svoje náklady. Na základě jejich hodnocení vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Pavel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace.

TOP 10 restaurací:

Terasa U Zlaté Studně, šéfkuchař Pavel Sapík, Praha
Radisson Blu Hotel, Alcron, šéfkuchař Roman Paulus, Praha
Farma Košík, šéfkuchař Václav Košnář a Vladimír Plaček, Tuchom
Koishi fish & sushi, šéfkuchař Petr Fučík, Brno
Le terroir, šéfkuchař Jan Punčochář a Pavol Pavlík, Praha
Bellevue, šéfkuchař Petr Bureš, Praha
Essensia, Mandarin Oriental hotel, Prague, šéfkuchař Jiří Štift, Praha
La Degustation Boheme Bourgeoise, šéfkuchař Oldřich Sahajdák, Praha
Promenáda, šéfkuchař Milan Kladívko, Karlovy Vary
Chateau Mcely, Piano Nobile, šéfkuchař Jan Štěrba, Mcely
 

Právě se děje

před 7 hodinami

Prezidentem lékařské komory se stal její dosavadní šéf Kubek

Českou lékařskou komoru (ČLK) povede dalších pět let její dosavadní šéf Milan Kubek. Na sobotním sjezdu v Praze získal post prezidenta již počtvrté. Kubek ve volbě porazil současného viceprezidenta stavovské organizace lékařů Zdeňka Mrozka.

Kubek získal 176 hlasů, Mrozek 108. Nikdo další nekandidoval. Volba trvala téměř tři hodiny, delegáti si nového šéfa odhlasovali až ve třetím kole.

Staronový prezident ČLK stojí v čele komory 15 let, organizaci vede od roku 2006, Předtím byl Kubek, který má angiologickou ambulanci na poliklinice v Praze 9, předsedou Lékařského odborového klubu. Podle Kubka by ČLK měla poskytovat svým členům co nejlepší servis.

Zdroj: ČTK
Další zprávy