Vydejte se do Rakouska za vůní a chutí čerstvě upečeného chleba

red
7. 10. 2017 12:38
Někdo si možná ještě vzpomene na vůni a chuť chleba upečeného babičkou v prastaré peci na venkově. Mladší generace už většinou nemají ani jinou možnost než si chléb zakoupit v supermarketu. Děti mnohdy nevědí, z čeho a jak se chleba peče. Není to škoda? Nebylo by dobré dětem i sobě připomenout, jaké suroviny, lidský um a péče se za poctivými potravinami skrývají? Článek je součástí speciálního projektu Dovolená v Rakousku, který vznikl ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung, specialistou na letní i zimní dovolenou v Rakousku.
Agroturistika v Rakousku: Domácí chléb | Video: No Stress Production
Letní dovolená v Rakousku
Autor fotografie: Bregenzerwald Tourismus / Adolf-Bereuter

Letní dovolená v Rakousku

Ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung jsme pro vás připravili speciál, který mapuje nejzajímavější místa Rakouska.

Další tipy na dovolenou najdete zde >>

Komerční projekt - Na jeden bochník chleba si vezmete půl kila žitné a půl kila pšeničné mouky. Čtyři až pět gramů droždí smícháte s vlažným mlékem, necháte čtvrt až půl hodiny odležet. Nakonec vezmete sůl a pomleté koření (koriandr, kmín a anýz), smícháte je a přidáte do těsta. Přilijete ještě teplé mléko nebo vodu a kvásek, dobře prohnětete a necháte odpočinout v připravené nádobě. Necháte vykynout ještě asi půl hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, a následně v troubě pečete při 180 stupních.

Takový nebo podobný chléb si samozřejmě můžete upéct i doma, nejlépe však chutná tam, kde se peče už po staletí. Vytvořený lidmi, kteří si rodinný recept a cit pro správné dochucení předávají z generace na generaci. Tak jako je tomu v rodině Weberových. Jejich rodinný recept tak zůstává i po několika staletích stále stejný.

Foto: No Stress Production

Receptů je samozřejmě mnoho a mnoho, stejně tak možností, jak ty dosavadní recepty ozvláštnit a upravovat, například přidáním dalších bylinek. Ale proč měnit to, co zaručeně chutnalo předkům a bude chutnat nastupujícím generacím.

Na rodinný statek Weberových, nacházející se v dolnorakouském Joachimsbergu, se pochopitelně asi nevypravíte jen kvůli chlebu. Stejně poctivě, tradičně, a tedy i v biokvalitě zde však připravují i další dobroty ze surovin, které sami vypěstují a v maximální možné míře i využívají. Kromě zdejší gastronomie tu naleznete také klid, romantiku, překrásnou přírodu a hlavně poznání horského venkova a života na něm v jeho ryzí, přirozené podobě.

Foto: No Stress Production

Tak jako zde umějí s láskou, úctou a tradicí upéct chléb, se zde dovedou postarat i o své hosty, kteří se pak rádi vracejí.

Tento článek je součástí speciálního projektu připraveného ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung.

 

Právě se děje

Další zprávy