Příběh ztraceného syna, který po 25 letech našel matku, dojal Hollywood. Může získat šest Oscarů

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
24. 2. 2017 11:58
Saroo Brierley se po několikaročním hledání setkal v roce 2012 znovu se svou biologickou matkou. Svůj příběh sepsal a nyní snímek na motivy knihy Dlouhá cesta domů soutěží o Oscary. Sám Brierley žije v Tasmánii se svými adoptivní rodiči, do Indie se však pravidelně vrací.
Saroo Brierley.
Saroo Brierley. | Foto: Profimedia.cz

Oscarové klání je za dveřmi, a ať už v noci z neděle na pondělí vyhraje kterýkoli film, jeden z nejsilnější příběhů nese snímek Lion.

Pětiletého indického chlapce v roce 1986 opustí bratr na nádraží v západoindickém městě Khandwa. Chlapec se ocitne sám ve vlaku mířícím do 1500 kilometrů vzdálené Kalkaty, kde se hladový potlouká městem, aniž by někomu rozuměl. Ze sirotčince jej zachrání až adopce manželského páru žijícího v australské Tasmánii. Příběh vychází ze skutečného příběhu Saroo Brierleyho.

Australan svůj dojemný příběh o hledání ztracené rodiny sepsal v roce 2013 a jeho kniha s názvem Dlouhá cesta domů zaznamenala mezi čtenáři velký ohlas. Tak velký, že jej oslovili i hollywoodští filmaři.

Rodinu našel díky své fotografické paměti a Google Earth

Saroo v současné době žije v tasmánském Hobartu se svými adoptivními rodiči Sue a Johnem Brierleyovými. Hledat svou indickou rodinu se rozhodl v roce 2006 poté, co se mu neustále vracely vzpomínky na matku a rodný dům.

"Využíval jsem matematiky a všech svých vzpomínek na orientační body a architekturu mého rodného města," popsal BBC Brierley. Jeho fenomenální fotografická paměť a mapy Google Earth mu v roce 2011 pomohly poskládat cestu k nalezení čtvrti Ganesh Talai města Khandwa.

Lion
Lion | Foto: The Weinstein Company

O synově hledání neměli adoptivní rodiče tušení do doby, kdy jim řekl, že své rodné bydliště konečně našel. "Byl jsem hledáním tak posedlý, že jsem zapomněl na celý svět kolem sebe," řekl v rozhovoru pro MSNBC v pořadu Morning Joe.

Se svou biologickou matkou Fatimou se setkal znovu po 26 letech, v roce 2012, ve svém rodném domě. Do čtvrti trefil po paměti. Matka mu při emotivním setkání řekla, že se z domu nikdy neodstěhovala, protože věřila, že se jednou vrátí.

Tasmánie je můj domov

Od té doby navštívil Saroo Brierley Indii již čtrnáctkrát a své indické matce koupil dům. "Vždycky se těším, až zase uvidím známou krajinu a město, kde jsem se narodil," řekl v lednu novozélandskému serveru Stuff. Domovem však pro Sarooa zůstává Tasmánie. "To je místo, kam patří mé srdce, kde mám rodinu a kde mám přátele," řekl BBC.

Setkání s biologickou matkou přineslo mladému Australanovi klid. "Neodbytné vzpomínky na mou původní rodinu už se mi nevrací tak často. Už se můžu v životě posunout dál, a nejen stále nostalgicky vzpomínat. Je skvělé, že jsem to dokázal uzavřít," řekl serveru The Sydney Morning Herald.

Po vydání úspěšné knihy v roce 2013 se mu ozvali hollywoodští filmaři, že by jeho příběh chtěli natočit. Filmový představitel postavy Sarooa, Dev Patel, pro server People vzpomínal na to, jak se s mladým Australanem poprvé potkali. "Je tak velkorysý. (…) A má neuvěřitelnou paměť, pamatoval si všechno, od vajec, které jsem si objednal k jídlu, po oblečení, které jsem měl na sobě, prostě všechno. Pamatuje si vše naprosto jasně," popsal.

Snímek Lion viděli poprvé Saroovi australští rodiče společně se synem v Sydney. "Byli jsme z něj uneseni. Byl tak syrový a realistický, za pár hodin jsme znovu prožili těch 25 let. Oněměli jsme, museli jsme se napít a všichni jsme plakali. (…) Bylo to hodně emotivní," popsala pocity z filmu Sue Brierleyová.

Brierley pro server People uvedl, že doufá, že film Lion inspiruje také ostatní lidi, kteří stejně jako on hledají a touží znovu najít své blízké.

Trhák, který pomáhá
V Indii každým rokem zmizí na 80 tisíc dětí, hollywoodský trhák tak i pomáhá. Na stránce lionmovie.com si totiž zájemci můžou nejen přečíst více o situaci dětí v Indii, ale také finančně podpořit některou z neziskových organizací.

Sue Brierleyová se také pro The Sydney Morning Herald nechala slyšet, že by v Austrálii chtěla znovu otevřít téma adopce. "Máme smlouvu se třinácti různými zeměmi a musíme donutit naše byrokraty, aby znovu otevřeli otázku adopcí. Ve válečných zónách jsou miliony dětských sirotků. Jsou zapomenutými válečnými uprchlíky, kteří se utápí v táborech," sdělila.

Film Lion měl světovou premiéru v srpnu 2016 na filmovém festivalu v Torontu. Vysloužil si šest nominací na Oscara - v kategoriích Nejlepší film, Vedlejší herec a herečka, Adaptovaný scénář, Kamera a Hudba. Představitel Sarooa Dev Patel získal cenu BAFTA za nejlepšího herce ve vedlejší roli a Luke Davies za adaptovaný scénář. Česká kina jej promítají od 23. února. 

Lion - trailer | Video: The Weinstein Comp.
 

Právě se děje

Další zprávy