Pokračování Trainspottingu až moc spoléhá na kultovní jedničku, tvrdí kritici

Marie Dostálová
22. 1. 2017 10:18
První ohlasy na pokračování britského snímku Trainspotting zdůrazňují, že dvojka silně čerpá ze svého předchůdce. Vrací se původní obsazení a režisér Danny Boyle nabízí podobné pojetí scén. Na jedničku odkazuje i hudbou a flashbacky. Sequel se podle recenzentů prvnímu dílu nevyrovná, ale stále má co nabídnout.
Trainspotting 2 - trailer | Video: Sony Pictures

Pokračování kultovní britské krimi Trainspotting z roku 1996 již mělo novinářskou projekci. 

Druhý díl opět vychází z knižní předlohy Porno spisovatele Irvina Welshe, tentokrát však volněji. Snímek zrežíroval Danny Boyle. Vrací se v něm původní obsazení, které tvoří Ewan McGregor, Ewen Bremmer, Johnny Lee Miller a Robert Carlyle.

Neil Young z webu The Hollywood Reporter je k filmu kritický a píše, že pokračování je zklamáním. Film podle něj pouze využívá kultovní status jedničky, odkazuje na ni různými scénami nebo hudbou.

Neustálé odkazy k jedničce pouze zvýrazňují kvalitativní propad dvojky, která "nenalezla svůj vlastní hlas". Film je svým stylem pouze slabým odvarem, jenž spoléhá na okázalé efekty v obraze, které pouze odvádějí pozornost od smyslu vzniku filmu.

Ian Freer z britského serveru Empire udělil snímku tři z pěti hvězd. Píše, že pokračování hojně odkazuje na svého předchůdce, ale tentokrát už není o radosti z mládí, hedonismu a přátelství, ale spíše o stárnutí a zklamáních, výčitkách a touze propojit se. Styl sequelu je podobný jedničce a tvoří jej například zamrzlý obraz, ale celkově není jeho pojetí vyrovnané jako u prvního dílu.

Dvojka je dle jeho slov důvtipná a plná překvapení. McGregor a Miller věrohodně ztvárňují, jak se během let změnilo přátelství jejich postav. Pletichy filmu dodává fakt, že oba stojí o tutéž ženu, celkově však snímek není tak skvělý jako jednička, uzavírá recenzent.

Peter Bradshaw z deníku The Guardian ohodnotil snímek čtyřmi hvězdičkami. Také zmiňuje odkazy k prvnímu dílu, které zde mimo jiné tvoří flashbacky. Pozorujeme postavy, které mezitím zestárly a vedou jiné životy. Renton se však rozhodne čelit minulosti a vyhledat kamarády, které na konci prvního dílu podvedl. Recenzent píše, že Renton téměř nezestárl, což platí i pro Sick Boye (Miller), který vyměnil heroin za kokain.

Snímek obsahuje jednu dojemnou scénu, avšak recenzent upozorňuje, že pokud diváci neviděli první díl, těžko pokračování docení. Slabinou filmu je dle jeho slov o něco delší stopáž, ale T2 stále má energický ráz, tentýž vzdorovitý pesimismus a nepodobá se žádnému jinému filmu, uzavírá kritik.

Česká premiéra je v plánu 16. února. 

 

Právě se děje

Další zprávy