Angry Birds ve filmu 2: Rozzlobení ptáci napodruhé utopení v chaosu

Kamil Fila Kamil Fila
29. 8. 2019 12:00
Deset let uplynulo od doby, kdy finská firma Rovio Mobile vydala hru Angry Birds, jíž se potom na různých platformách a v různých verzích prodalo přes 100 milionů kusů. Úkolem hráče je pomocí obřího praku vystřelovat různé druhy opeřenců, kteří boří domečky zeleným prasatům.
Spousta gagů Angry Birds ve filmu 2 spočívá v tom, že se někdo chová zcela nepřístojně dané situaci.
Spousta gagů Angry Birds ve filmu 2 spočívá v tom, že se někdo chová zcela nepřístojně dané situaci. | Foto: Falcon

Roztomilá grafika a snadné ovládání, kdy se víceméně spoléhá na řetězovou reakci pádů jednotlivých objektů na sebe, udělaly z Angry Birds globální fenomén. Zpracovat tuto čistě fyzikální hříčku do podoby celovečerního dějového filmu ale znamenalo podobnou výzvu jako zfilmovat Tetris coby existenciální drama.

Angry Birds ve filmu 2.
Angry Birds ve filmu 2. | Foto: Falcon

První snímek Angry Birds se objevil v roce 2016, stál kolem 70 milionů dolarů a celosvětově utržil kolem 350 milionů. Disneymu, který navíc nedávno spolknul nejlukrativnější animační studio Pixar, nebo konkurenčnímu DreamWorks, proslulému sériemi Shrek či Kung-fu Panda, se Angry Birds komerčně ani nepřiblížili. Každá nová disneyovka a pixarovka nyní míří k tržbám kolem miliardy dolarů a cokoli pod tři čtvrtě miliardy je považováno za propadák. Animační divize studia Sony, která má na svědomí Angry Birds, hraje s animační divizí studia Fox, jež stojí například za čtyřdílnou Dobou ledovou, vyloženě druhé či třetí housle.

V portfoliu Sony najdeme jako největší hity třídílný Hotel Transylvánie, dvoudílné 3D Šmouly či dvoudílnou ztřeštěnost Zataženo, občas trakaře. Filmy, na něž se nikdo opravdově netěší a nikdo nežádá pokračování. Nicméně když už se v nabídce kin objeví, rodičům nezbývá nic moc jiného než jít se svými ratolestmi a tiše oněch několik desítek minut protrpět.

Překvapivé je, že druhý díl Angry Birds do českých kin dnes přichází již s pověstí, že je lepší než jednička. Jak poznamenala jedna americká recenzentka, "i prasata mohou létat a dvojky se můžou povést lépe než první pokusy".

Těžko říct, zda tomu dát za pravdu. Druhý díl má v sobě hodně chaotické energie a je ekvivalentem fastfoodového jídla s hodně kaloriemi, ale malou výživovou hodnotou. Stojí za ním každopádně tvůrci, kteří před lety určovali, co je trendy v animované televizní produkci. Jeden z režisérů Thurop Van Orman byl autorem krásně praštěných The Marvelous Misadventures of Flapjack, spolurežisér John Rice ještě nedávno patřil k týmu, který dělal populárního Ricka a Mortyho. Za scénářem pak bohužel stojí Peter Ackerman, jenž se v oblasti animáků nechvalně zapsal otravnými snímky Doba ledová 1 a 3.

Celý problém Angry Birds spočívá v tom, že šlo vždy jen o design a nikdy o příběh. Souboj mezi nelétavými ptáky a bůhvíproč zelenými prasaty postrádá byť jen možnost vtisknout do tohoto antagonismu nějakou hlubší mytologii, která jinak bývá součástí mnohých videoher.

Česká kina promítají Angry Birds ve filmu 2 od tohoto čtvrtka. | Video: Falcon

Zde musí být úplně uměle dotvořena geografie a demografie, což ale v zásadě obnáší jen načrtnout dva přeplácané ostrovy, na nichž se podle potřeb může nacházet cokoli, a zároveň na žádném z nich nikdy to, co by obyvatelé zrovna nejvíc potřebovali.

Každý detail, předmět, budova, instituce či vehikl se tu jen magicky "vytahují z klobouku", aniž by o nich někdo předtím věděl. Ani společenství ptáků, ani prasat nemá řád či strukturu. Můžeme se tomu smát nebo to považovat za zbytečné. I takoví Šmoulové, kde je na rozmnožování jediná Šmoulinka, jsou ale po ostatních stránkách promyšlenější.

Angry Birds ve filmu 2.
Angry Birds ve filmu 2. | Foto: Falcon

Vše, co v Angry Birds existuje, tu je jen proto, aby tvořilo další "level" či misi. Takto se záhadně v moři objeví třetí ledový ostrov, kde vládnou zlí orlové, kteří umí létat, a nelétaví ptáci a prasata se proti nim musejí spojit. Jak hlásají plakáty, stávají se z nich "frenemies", což bychom do češtiny přeložili asi jako "přátelovníci" nebo "kamarádovatelé".

První díl, jenž byl podobně prázdný, si alespoň vysloužil promyšlenou konspirační teorii. V ní byl obsažený narativ obrany proti imigrantům. Hlavní rozzlobený pták Ruďák přesvědčuje "naivní sluníčkářské ptáky", že prasata jsou zlá a nebezpečná, ale nikdo mu nevěří. Teprve až prasata ukradnou ptákům vejce a Ruďák se vydá na vítěznou záchrannou misi, všem dojde, že ne všichni cizinci jsou "kulturní obohacení".

Američtí příznivci směru alt-right v příběhu našli obrovské množství paralel s dnešní dobou, zatímco oponenti se jim vysmívali, že Ruďák je podobně emočně nestabilní jako Donald Trump a to, jak to neumí s holkami, ho zařazuje do subkultury incelů (nedobrovolných celibátníků), z nichž se obvykle líhnou extremističtí teroristé, již mají v USA na svědomí více životů než radikální islamisté.

Druhý díl v tomto ohledu americké ultrapravičáky nepotěší, protože se veze zpět do "politicko-korektní propagandy", jako ostatně většina ostatních animáků oslavujících diverzitu a prosazujících rovnoprávnost žen.

Ruďák v druhém díle představuje typicky "toxicky maskulinního" jedince, který se neustále chvástá a má potřebu být obdivován, ale ve skutečnosti si nedovede přiznat vlastní nekompetenci a to, jak zaostává ve vývoji. Hravě ho předčí vědkyně a vynálezkyně Stříbrnka, která jako jediná ve snímku uvažuje racionálně, byť si s sebou nosí i dost klišé navázaných na stereotyp trhlého vědátora.

Zápletka s pomstou se navíc točí kolem dávno neopětované lásky, a tak konflikt zažehná znovuvzkříšený něžný cit, a ne více hněvu. Zatímco první film říkal, že hněv je někdy správný, nyní poselství obrací.

Kulisy zůstávají víceméně stejné, stále připomínají hlavně výstavu cukrátek - jako by tu ani nebyli živí tvorové, ale jenom různé formy cukru, želé, pěny a vaty. Většina scén drží pohromadě tenoučkou nitkou a spousta gagů spočívá čistě v tom, že se někdo chová zcela nepřístojně dané situaci, jako by trpěl poruchou pozornosti nebo osobnosti.

Angry Birds ve filmu 2

Režie: Thurop Van Orman a John Rice
Falcon, česká distribuční premiéra 29. srpna

Kdykoli tvůrci nevědí, jak dál, postavičky zatančí na melodii nějakého známého popového hitu. Nikdo se ani nepokouší o muzikálová čísla, vidíme jen náhodná kratochvilná trsání. Těžko si představit, že by podobně šel derivovat ještě třetí díl, což naštěstí spíše nehrozí, protože tržby Angry Birds ve filmu 2 jsou v zámoří zatím slabé - 28 milionů dolarů v USA a Kanadě při rozpočtu 65 milionů.

Druhý díl Angry Birds nezanechá stopu, tedy nejspíš alespoň ne v dětských duších. Pouze dospělácký doprovod donutí k zamyšlení, zda trpí více oni, nebo ty stovky lidí, kteří tento film museli měsíce vytvářet, byť za to dostali zaplaceno.

 

Právě se děje

Další zprávy