Foto: V Praze začíná výstava Tima Burtona. Loutky z jeho filmů čekají v koulích

Výstava děl Tima Burtona začíná v Obecním domě tuto středu.
Přehlídka připomíná více než padesátiletou dráhu amerického umělce spojujícího nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence, od filmů Beetlejuice a Batmana ještě z 80. let minulého století přes Střihorukého Edwarda až po Karlíka a továrnu na čokoládu nebo seriál Wednesday z nového tisíciletí.
Burton proslul fantaskními, groteskními, až hororovými snímky. Jeho osobitý výtvarný projev pracuje s komediální nadsázkou, zkreslenou perspektivou a humorně pokřivenými lidskými postavami. Režisér, animátor a výtvarník je držitelem Zlatého lva za celoživotní dílo z benátského festivalu, dvakrát byl nominován na Oscara. Postavy, interiéry i scénu svých filmů sám navrhuje a skicuje, dokáže je modelovat i rozpohybovat. Celou jeho tvorbu spojuje osobitý rukopis.
V Praze už svá díla jednou představil, roku 2014 v Domě U Kamenného zvonu. Tehdy to byla nejnavštěvovanější výstava roku, dorazilo přes 100 tisíc lidí.
I pořadatelé současné přehlídky avizovali, že hollywoodský tvůrce přiletí osobně. Stále je to v plánu, kvůli zaneprázdněnosti se ale hledá vhodný termín. "Zatím máme zprávy, že chce přijet. Nevíme kdy, ale věříme, že přijede," říká za organizátory Kateřina Riley. Burton momentálně dokončuje pokračování filmu Beetlejuice opět s herci Michaelem Keatonem a Winonou Ryder, které česká kina uvedou 5. září.
Foto: ČTK
Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 4. 2024 13:26
Téměř 600 skic, loutek nebo scén z filmů Tima Burtona lze vidět na výstavě, která tuto středu začíná v pražském Obecním domě. Potrvá do 30. září. Připomíná více než padesátiletou dráhu amerického režiséra, který proslul fantaskními, groteskními, až hororovými snímky a jehož osobitý výtvarný projev pracuje s komediální nadsázkou, zkreslenou perspektivou či humorně pokřivenými lidskými postavami.
 

Právě se děje

Další zprávy