Divadlo Globe veze Hamleta vrahovi Kim Čong-unovi

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 3. 2014 11:40
Londýnské shakespearovské divadlo Globe vyráží na světové turné. Nevynechá ani uzavřenou Severní Koreu.
Herci shakespearovského divadla Globe jedou s Hamletem do KLDR.
Herci shakespearovského divadla Globe jedou s Hamletem do KLDR. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Londýnské shakespearovské divadlo Globe vezme příští rok své představení Hamleta do Severní Koreje v rámci rozsáhlého světového turné.

Herci divadla odehrají Hamleta v uzavřené komunistické zemi v srpnu 2015 v rámci svého turné "Globe to Globe" při příležitosti 450. výročí narození Williama Shakespeara. Přesné datum představení ještě nebylo potvrzeno.

Zápletka Hamleta se točí kolem rodinného sporu, v jehož rámci Hamlet nakonec zabije svého strýce. To by mohlo v Severní Koreji probudit vzpomínky na nedávné události, kdy vůdce Kim Čong-un nařídil v prosinci loňského roku popravit svého strýce, generála Čang Song-tcheka. K trestu smrti ho odsoudil 12. prosince 2013 soud na základě celé škály obvinění včetně korupce a rozvracení státu. Čang byl přitom do té doby považován za číslo dvě v hierarchii severokorejského režimu.

Divadlo Globe slíbilo vyslat hereckou společnost "šestnácti výjimečných mužů a žen" - 12 herců a čtyř jevištních techniků - do každé země světa. Obří turné začne 23. dubna letošního roku. Nápad na něj vzešel z festivalu, který se v divadle Globe konal před dvěma lety a 37 divadelních společností z 37 zemí světa při něm na londýnském domovském jevišti odehrálo kompletní dílo Williama Shakespeara.

"Výjimečný duch tohoto festivalu" vedl Globe k rozhodnutí uspořádat turné s Hamletem po všech zemích světa. "Rozhodli jsme se, že každá země znamená každá země. Hamlet dokáže pobavit a oslovit každého bez ohledu na to, kde na světě je," uvedlo divadlo v prohlášení. "Jako všechna z nejlepších uměleckých děl Hamlet vyvolává diskusi a dialog."

Společnost na svých stránkách uvádí, že by měla vystoupit také na Pražském hradě, a to letos 25. června.

Amnesty International vyzvala divadlo, aby se "seznámilo s realitou země", než do ní vyrazí, ovšem zdržela se výzvy, aby Globe Severní Koreu bojkotoval.

"Žádná tragédie se nedokáže ani přiblížit utrpení, v němž žije sto tisíc lidí uvězněných v místních vězeňských táborech, kde mučení, znásilňování, hladovění a popravy jsou na denním pořádku," uvedla AI v prohlášení.

"Je temná ironie, že se Hamlet točí kolem prince bojujícího s vlastním svědomím. Kim Čong-un není Hamlet. On žádné známky zápasu s vlastním svědomím nejeví," dodala AI.

 

Právě se děje

Další zprávy