Majitel zablokoval v restauraci mobilní signál. Vadilo mu, že se lidé mezi sebou přestali bavit

Petra Jansová Petra Jansová
Aktualizováno 11. 8. 2016 22:03
Majiteli jednoho anglického baru vadilo, že jeho hosté neustále koukají do telefonů a zapomněli se mezi sebou bavit. Místo napomínání a zákazů se rozhodl, že zablokuje mobilní signál. Do stěn svého podniku proto zabudoval měděné sítě a stříbrné fólie. Lidé si jeho rozhodnutí nemůžou vynachválit.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Steve Tyler, majitel baru na jihu Anglie, nechal ve svém podniku zablokovat signál pro mobilní telefony. Vadilo mu, že se hosté spolu málo baví a při jídle sledují obrazovku smartphonu.

"Chci, aby se lidé v mém baru dobře bavili, ne aby se dívali do displejů svých mobilních telefonů," vysvětlil Tyler. Hosty chce opět naučit komunikovat v reálném světě, píše web BBC.

K zablokování mobilního signálu mu stačilo pár měděných sítí a stříbrné fólie. Vše zabudoval do zdí a stropu. Princip známý jako Faradayova klec se běžně využívá v elektrárnách. Kromě nenáročnosti a dostupnosti je na rozdíl od rušiček signálu legální.

Tyler si uvědomuje, že z jeho strany šlo o odvážné rozhodnutí, přesto si ho pochvaluje. Nestěžují si ani hosté, kterých v jeho podniku neubylo. "V podstatě jsme měli jen jednu stížnost, a to od zákaznice, která signál měla. Museli jsme ji proto přesadit k jinému stolu," tvrdí svérázný majitel.

Fakt, že mobilní telefony narušují atmosféru v restauraci a mění komunikaci mezi návštěvníky, potvrzuje i šéfkuchař pražské vyhlášené restaurace Grand Cru Jan Punčochář. Zabudovat do zdí a stropů měděné sítě a stříbrné fólie ale odmítá.

"Musím souhlasit s tím, že komunikace mezi hosty často vázne, ale jelikož my jsme restaurace, kde se setkávají lidé i kvůli byznys schůzkám, pak bych s tímto přístupem asi daleko nedošel," dodává Punčochář.

Živější komunikaci mezi lidmi by uvítal, ale pochybuje, že je úkolem majitele baru nebo restaurace určovat zákazníkům, jestli mohou používat elektroniku. "Tohle si musí uvědomit každý sám," uzavírá.

V Česku je deset restaurací na světové úrovni, odlišují se surovinami i personálem, tvrdí šéfkuchař Grand Cru Jan Punčochář. V dobrých restauracích podle něj nesmí být fluktuace personálu. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy