Smaženice na šalotce, tatarák z lišek. Tak vaří z hub čeští šéfkuchaři

Jaké jsou oblíbené houbové recepty českých šéfkuchařů?
"Lesní houby jsou super. Nejraději mám hřiby a ryzce, ze kterých se dá připravit skvělé ragú. Co třeba takové domácí ravioli plněné sýrem ricotta s restovanými hříbky," říká Jiří Štift z restaurace Essensia v pražském Mandarin Hotel Oriental. Těstoviny doporučuje domácí.
Příprava domácího nudlového těsta bývala dřív samozřejmostí v každé domácnosti a především na venkově. Zatímco u nás se používá spíš hrubá nebo polohrubá mouka a připravují se zejména nudle různých rozměrů, italská kuchyně používá na čerstvé vaječné těstoviny hladkou mouku. Tvarů těstovin jsou doslova stovky (včetně názvů). Ravioli jsou plněné těstoviny a druhů jejich náplní je nekonečné množství. Jednou z nich je podle Štifta například i výtečná houbová doplněná tvarohovým sýrem ricotta. (ilustrační foto)
"Přiznám se, že houby mám velice rád a pracuji s nimi celý rok. Jsou pro mě magickou záležitostí, a to především ty voňavé lesní. Považuji je za vynikající pochutinu, která dělá ve výsledku chuť pokrmu výraznější. Připravuji je na milion způsobů, od smažení, pečení až po syrové," říká Miroslav Kalina z Kalina restaurant v Dlouhé ulici v Praze.
"Smaženice sice není to nejlepší, co z hub můžete udělat, ale rozhodně se jí nezříkám. Čerstvé houby usmažené na pánvi na kachním sádle s trochou kmínu, čerstvým chlebem a k tomu sklenku červeného vína Meursault? Proč ne," dodává šéfkuchař Kalina. (ilustrační foto)
Foto: archiv Romana Vaňka
pej
Aktualizováno 10. 9. 2015 23:36
Sedm českých šéfkuchařů odkrylo tajemství své kuchyně a prozradilo, jaké delikatesy připravují svým hostům z hříbků, lišek, bedel či ryzců.

Fotogalerie  Češi jsou národem houbařů. Znají desítky možných způsobů, jak si z nich připravit chutný pokrm, a každá rodina má recept na tu zaručeně nejlepší smaženici.  

Jak to ale mají slavní čeští šéfkuchaři? Aktuálně.cz oslovilo sedm gastronomických odborníků, kteří se shodli na jediném – smaženice je stará česká klasika, kterou jen máloco překoná.  

Přečtěte si, jaké recepty z hub připravují ve svých vyhlášených podnicích šéfkuchaři Miroslav Kalina, Jiří Štift, Jan Punčochář nebo Pavel Sapík. 

 

Právě se děje

Další zprávy