Vědci zjistili, proč jsou dnešní kuřata větší než dříve

pej
27. 10. 2014 9:00
Kanadští biologové a genetici provedli experiment, ve kterém vyvrátili vliv hormonů na velikost dnešních kuřat.
Ilustrační grafika z Poultry Science
Ilustrační grafika z Poultry Science | Foto: Poultry Science

Alberta - Kanadští vědci se snažili zjistit, co za posledních 50 let způsobilo zvětšovaní chovných kuřecích plemen, tzv. brojlerů. Pro experiment  použili tři druhy kuřat (chovaných v 50. a 70. letech a ta současná).

"Krmili jsme je všechny tím samým. Strava rovněž neobsahovala žádné hormony," dodal profesor Martin Zuidhof z Albertské univerzity, která výzkum zaštiťovala.

Ve výsledku bylo dnes využívané plemeno až čtyřikrát větší než to z 50. let. Podle biologů jsou dnešní kuřata větší z jednoduchého důvodu. Jsou vyšlechtěná tak, aby byla větší.

Hormony jsou zakázány

"V pojídání ohromných brojlerů není skryto žádné nebezpečí. Mělo by to stejnou logiku, jako kdybychom řekli, že je nebezpečnější jíst větší mrkev než tu menší," sdělil svůj názor profesor Zuidhof pro The Huffington Post.

Přidávání hormonů do krmné směsi je ve Spojených státech a Kanadě zakázáno od roku 1950, steroidy se nesmí používat ani pro chovy v Evropské unii.

Kuřata určená k chovu jsou speciálně vyšlechtěná tak, aby měla co nejvíc prsní svaloviny. Jateční velikosti dorůstají během 40 dní a za tu dobu spotřebují kolem čtyř kil krmné směsi.

Na možné přidávání antibiotik či hormonů do krmení pravidelně dohlížejí i čeští kontroloři, Státní veterinární správa v každoročních namátkových kontrolách zjišťuje kvalitu kuřecího masa mířícího na pulty českých obchodů.

 

Právě se děje

Další zprávy