Zlatá triga Pražského quadriennale putuje do Estonska

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 6. 2015 22:04
Zlatou medaili za nejlepší design mají Belgičané, cena za kurátorský koncept putovala do Nizozemska, cenu za nejlepší scénografii získala díla čínských tvůrců.
Pražské quadriennale
Pražské quadriennale | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejlepší expozicí právě probíhající výstavy Pražské quadriennale scénografie a divadelního prostoru (PQ) se stal estonský projekt Sjednocené Estonsko. V pondělí večer bylo v pražském Divadle Archa jeho tvůrcům uděleno nejvyšší ocenění - Zlatá triga.

Zlatou medaili za nejlepší design mají Belgičané, cena za kurátorský koncept putovala do Nizozemska, cenu za nejlepší scénografii získala díla čínských tvůrců.

Mezinárodní porota hodnotila řadu kategorií - od nejlepšího výstavního designu přes inovativní přístup k divadelnímu designu či nejvýraznější studentský talent až po schopnosti expozic podnítit odborný dialog. Celkem bylo předáno 22 cen.

Jury tvořili přední režiséři Kirsten Dehlholmová, Antônio Araújo a Dmitrij Krymov; vynikající scénografové a umělci Eloise Kazan, Katrina Neiburgaová, Kamila Polívková a Dominic Huber; teoretička Joslin McKinneyová a architekt Radivoje Dinulović.

Vítězná estonská expozice instalovaná v Topičově salonu na Národní třídě představuje fiktivní hnutí založené Divadlem NO99, které se během dvou měsíců stalo relevantní politickou silou; některé průzkumy mu přisuzovaly 25 procent hlasů. Současně získala Zlatou medaili za inovativní přístup ke scénografii.

Zlaté medaile pro Polsko, Finsko, Slovensko, Lotyšsko i Srbsko

Ocenění v podobě Zlaté medaile za zvukový design si odnesl tým umělců z Polska za projekt Postapokalypsa. Na porotu zapůsobilo důvtipné využití zvuku - citlivé a interaktivní ozvučení odráží současné ideje týkající se vztahu mezi přírodou, člověkem a technologií.

Zlatá medaile za použití médií ve scénografii byla udělena finskému národnímu týmu. Ačkoli ústředním tématem této výstavy byl zvuk, na porotce zapůsobil způsob, jakým zde funguje propojení zvuku, videa, obrazů a objektů coby způsob dokumentace a tvorby.

Zlatou medaili za divadelní architekturu získalo Slovensko za expozici Reflexe obrazu, která vzdala hold tvorbě před dvěma lety zesnulého scénografa, kostýmního výtvarníka a pedagoga Milana Čorby. Zlatou medaili v kategorii nejlepší expozice ve Studentské sekci dostalo Finsko. Jako nejvýraznější talent ve Studentské sekci byli oceněni studenti z Lotyšska, stejné ocenění za podnícení dialogu si odnesli srbští umělci a studenti.

Pražské quadriennale potrvá do 28. června. Jde o největší takovou akci na světě, která zkoumá oblast scénografie v celé její šíři. Už od roku 1967 každé čtyři roky představuje nejnovější trendy scénografie i architektonické práce s divadelním prostorem. Jejím jádrem jsou výstavy více než šesti desítek zemí.

Letos byly instalovány v historickém centru města; ovládly trojúhelník mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem. Jsou například v Kafkově domě, v Clam-Gallasově paláci, na Divadelní fakultě AMU, v kostele sv. Anny, v Colloredo-Mansfeldském paláci či v lapidáriu Betlémské kaple.

Před čtyřmi lety Zlatá triga putovala do Brazílie, v roce 2007 do Ruska a předtím do Velké Británie. V roce 1999 ji získala česká expozice, jejímiž komisaři a scenáristy byli Simona Rybáková a Šimon Caban.

 

Právě se děje

Další zprávy