Živě: Vary tleskaly režisérovi Anthropoidu vestoje. První ohlasy na film jsou ale vlažné

Živě
Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech potrvá od 1. do 9. července, oficiálně ho zahájila světová premiéra britsko-českého filmu Anthropoid přibližujícího atentát na Reinharda Heydricha. Dění na festivalu sledujeme v online reportáži.
Jamie Dornan
Jamie Dornan | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary.
Živě
Aktualizovat reportáž
22:50

Online přenos z prvního festivalového dne v Karlových Varech končí. Zítra se můžete na stránkách Aktuálně.cz těšit na glosu ze slavnostního ceremoniálu, recenzi filmu Anthropoid a samozřejmě spoustu dalších filmových novinek.

Dobrou noc. 

22:35

Martin Svoboda právě vyšel z kinosálu, kde skončila světová premiéra zahajovacího filmu Anthropoid. Přestože režisér Sean Ellis sklidil dlouhý potlesk vestoje, film redaktora Aktuálně.cz příliš nenadchnul.

Anthropoid zabil Heydricha moc brzy. Předtím nestihl věnovat dostatek času plynulému ději a potom už neměl o čem vyprávět. Šílené přízvuky vyvolávají dojem cizích lidí na cizím místě, ne domácího odboje. Bohužel to nevyšlo,“ shrnuje svoje první pocity Martin Svoboda.

Jeho recenzi očekávejte na stránkách Aktuálně.cz v sobotu dopoledne.  

Anthropoid
Anthropoid | Foto: MFF KV
22:27

Režisér Anthropoidu sklidil za svůj film ovace vestoje. 

22:24

První diváci začínají tweetovat své pocity z filmu Anthropoid. 

22:03

Dneska je ještě v plánu velký zahajovací koncert organizovaný ve spolupráci s Českým národním symfonickým orchestrem. Proběhne od 22:45 před hotelem Thermal a ponese se ve znamení slavných filmových melodií.  

21:38

Tipy na večírky, koncerty i filmy. Denně aktualizovaný praktický průvodce filmovým festivalem. 

20:46

V delegaci k filmu Anthropoid o atentátu na protektora Reinharda Heydricha byli režisér Sean Ellis a herci Jamie Dornan, Toby Jones, Aňa Geislerová, Alena Mihulová a Václav Neužil. Projekce se zúčastnil i ministr obrany Martin Stropnický.

Při příležitosti premiéry se organizace politických vězňů a organizace zabývající se vyrovnáním s totalitní minulostí obrátily na vládu a Parlament ČR, aby urychleně přijaly novelu zákona, která umožní exhumaci a identifikaci tělesných ostatků příslušníků II. a III. odboje, kteří leží v masových hrobech, a jejich důstojný pohřeb. 

"Těla československých parašutistů, kteří vykonali jeden z nejstatečnějších a nejvýznamnějších odbojových činů 2. světové války - útok na Reinharda Heydricha, se stále zřejmě nacházejí v masovém hrobě v Praze-Ďáblicích, kam byla naházena před více než 70 lety," uvedly v prohlášení.

20:04

Zahajovací večer ve Velkém sále Thermalu už pojedenadvacáté moderoval Marek Eben. Přítomní, mezi nimi i ministr kultury Daniel Herman, vicepremiér Pavel Bělobrádek či předseda Sněmovny Jan Hamáček, zatleskali tradiční pódiové show bratří Cabanů i nové filmové znělce. Jejím hrdinou je herec, scenárista, spisovatel, dramatik a textař Zdeněk Svěrák, který koncem března oslavil osmdesátiny.

Když prezident festivalu Jiří Bartoška americkému herci Willemu Dafoeovi předával cenu, tleskalo se vstoje.  

Willem Dafoe
Willem Dafoe | Foto: ČTK
19:19

Americký herec Willem Dafoe převzal z rukou prezidenta filmového festivalu Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Začal tak 51. ročník karlovarského mezinárodního filmového festivalu. Následuje světová premiéra britsko-českého filmu Anthropoid o atentátu na Reinharda Heydricha

Foto: Martin Svoboda
19:15

Delegace filmu Anthropoid pózuje na červném koberci fotografům.

19:04

Nebo Bolek Polívka s Marcelou Černou. 

Marcela Černá a Bolek Polívka
Marcela Černá a Bolek Polívka | Foto: ČTK
19:01

Nesmíme ale zapomenout na české herce. Na červeném koberci zapózoval i Jiří Macháček. 

Jiří Macháček
Jiří Macháček | Foto: ČTK
18:55

Je jasné, kdo je dneska za největší hvězdu. Jamie Dornan rozdával úsměvy na všechny strany a udělal si čas i na rozhovor pro Český rozhlas. 

18:45

Blíží se večer a v programu je ještě spousta filmů, ideální čas na dobrou kávu. Třeba s Markem Ebenem. 

Marek Eben
Marek Eben | Foto: Nespresso
18:10

Aňa Geislerová a Jamie Dornan uvítali před hotelem Thermal stovky diváků, kteří se přišly podívat na zahájení 51. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech. V 18:00 začala ve Velkém sále kina v Thermalu světová premiéra filmu Anthropoid, ve kterém Geislerová i Dornan hrají. Recenzi filmu očekávejte na Aktuálně.cz zítra dopoledne. 

Foto: ČTK
17:10

Červený koberec je už připravený, čeká se na příjezd hlavních hvězd filmu Anthropoid. Samozřejmě nejvíc na Jamieho "Padesát odstínů šedi" Dornana. 

16:26

V hlavní roli nové festivalové znělky se letos představí Zdeněk Svěrák. Spot s ním natočil režisér Ivan Zachariáš. „S panem Svěrákem a jeho synem Honzou jsme se sešli u něj doma a psali jsme to společně,“ vzpomíná režisér s tím, že znělku vymysleli za dvě hodiny. Byla to radost, vidět ho při natáčení s Danielou Kolářovou, jak si povídají, smějí se,“ dodává Zachariáš.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
16:17

Kdo si dneska nevyfotil selfíčko s Jamiem Dornanem, jako by ani nebyl... 

15:49

Světová premiéra filmu Anthropoid se blíží. Už v 18:00 proběhne první veřejná projekce, ze které vám v sobotu dopoledne přineseme recenzi. Takto vypadá oficiální pozvánka přímo od prezidenta festivalu.

„Pro české návštěvníky festivalu je to nepochybně velmi atraktivní volba. Každý národ se přece občas rád octne v hledáčku světových tvůrců. A zároveň jde o film se skutečným potenciálem, který může zaujmout zahraniční publikum,“ říká o výběru zahajovacího filmu Martin Svoboda.  

Foto: Martin Svoboda
15:13

“My novináři, co jsme nesouhlasili s režimem, jsme to brali tak, že děláme jen to, co musíme. A chodili jsme na procházky. Celá ta sedmdesátá a osmdesátá léta jsem v Karlových Varech chodila po kopcích,” říká Eva Zaoralová v rozhovoru k dnes začínajícímu karlovarskému festivalu.

Interview s bývalou uměleckou ředitelkou festivalu si přečtěte na webu iHned.cz.

14:46

V Karlových Varech je už i náš redaktor Martin Svoboda, který vám po celou dobu festivalu bude přinášet recenze filmů, glosy i rozhovory s herci a režiséry. Takhle vypadá jeho novinářská akreditace. Již zítra se můžete těšit na jeho recenzi k filmu Anthropoid, který má dnes světovou premiéru, a glosu ke slavnostnímu zahajovacímu ceremoniálu.  

Foto: Martin Svoboda
14:24

Herec Jamie Dornan a povinná fotka s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou. 

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
13:40

Na festival už přijel i Jamie Dornan, miláček divaček filmu Padesáti odstínů šedi, často přezdívaného jako "porno pro mamky", ale hlavně jeden z ústřední dvojice hrdinů filmu Anthropoid. 

Před Grandhotelem Pupp ho přivítali prezident této přehlídky Jiří Bartoška a fanoušci, kterým se ochotně podepsal. 

Jamie Dornan v Karlových Varech
Jamie Dornan v Karlových Varech | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
13:17

Do stanového městečka, hostelů i výrazně dražších hotelů v Karlových Varech začali dnes přijíždět návštěvníci filmového festivalu. Zatímco nejlevněji se dá přespat pod stanem, zhruba za stovku, u hotelů jsou ceny okolo 2000 korun výše, zjistila ČTK.

I oficiální ubytování festivalu má ještě pár volných míst. "Určitě máme ještě volné kapacity. Ty už ode dneška prodáváme za last minut ceny se slevou 50 procent. U nás se to hodně mění, někdo odřekne, další zase přijede," řekla koordinátorka ubytování festivalu Magdaléna Aronová. Ve slevě se dá sehnat přes festival ubytování i za 1500 za osobu a noc.

Výdej akreditací pro první návštěvníky.
Výdej akreditací pro první návštěvníky. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
13:02

Na festivalu bude mít premiéru i dokument o kapele Lucie, která dnes zakončí v Praze své koncertní turné. Film pod názvem Lucie: Příběh jedný kapely odhalí zákulisí 30 let skupiny, nabídne dosud nezveřejněné záběry pořízené samotnými členy.

Podívejte se na exkluzivní ukázku z filmu.

Lucie - ukázka

0:36
Lucie - ukázka
12:32

 Na letošním 51. ročníku se bude promítat 180 snímků, tedy zhruba o 20 méně než loni. Přibudou ale opakovaná promítání a zájemci tak budou mít větší šanci se na vybraný snímek dostat, řekl umělecký ředitel festivalu Karel Och.

"Chtěli jsme myslet nejen na diváky, kteří jsou tady celou dobu, ale i na ty, kteří na festival přijedou na jeden nebo dva dny. Abychom zvýšili možnost, že uvidí filmy, které chtějí, tak jsme museli přidat na opakování. To jsme i chtěli, protože by byla škoda, kdyby filmy proběhly jen jednou nebo dvakrát, protože je s nimi hodně práce," uvedl Och. Většina filmů na festivalu se bude promítat třikrát, případně čtyřikrát.

11:26

Aňa Geislerová se v rozhovoru pro Festivalový deník rozpovídala nejen o filmu Anthropoid, ve kterém hraje, ale i o výsadkářích z druhé světové, morálce, hrdinství a dnešní demokracii:

"Dnes víme, že Kubiš, Gabčík a další českoslovenští vojáci a jejich spolupracovníci byli hrdinové, a obdivujeme je. Jenže já si pořád představuju, že v té době možná bylo běžné, že lidé byli pevnější, precizněji ukovaní. Byli vychováni pevnou rukou, žili v souladu se svými postoji a hodnotami a pro pravdu byli ochotni riskovat. Kdysi nebyla taková benevolence a shovívavost, lidé měli pevnější charakter. Když někdo trpěl a oni měli sílu pomoct a mohli, tak pomohli. Měli svou čest a morálku, která jim velela přidat se na stranu dobra, ne stát uprostřed nebo se zlými, ale aktivně se přidat na stranu těch slabších. To nám dnes chybí. Jsme děsně demokratičtí a rozplizlí, přecivilizovaní, zabýváme se pocity a právy delikventů a vrahů. To už je moc, to pro společnost ani pro jednotlivce není zdravé."

11:05

Hlavním tahákem dnešního dne je světová premiéra koprodukčního filmu Anthropoid, kterou osobně uvedou režisér Sean Ellis a herecká delegace v čele s Jamiem Dornanem, Tobym Jonesem a Aňou Geislerovou.

Válečné drama vypráví příběh Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, kteří provedli v květnu 1942 atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V jakém duchu a atmosféře se snímek ponese, odhaluje následující trailer.  

Anthropoid - trailer

Anthropoid
2:28
Anthropoid - trailer | Video: LD Entertainment
10:35

Nemáte pořád jasno, na co ve Varech vyrazit do kina? Podívejte se na tipy Kamila Fily.

Tipy Kamila Fily. Filmový kritik vybral, na co byste měli jít ve Varech

8:10
Ze 180 filmů, které přichystali organizátoři letošního festivalu v Karlových Varech, vybral Kamil Fila zhruba dvacet titulů, které ho zaujaly. | Video: Kamil Fila
10:04

Kde můžete ve Varech potkat herce Willema Dafoea?

V pátek v 17.00 na slavnostním zahájení – pozdraví diváky na červeném koberci před vstupem do Velkého sálu hotelu Thermal 

V sobotu ve 22.30 ve Velkém sále hotelu Thermal uvede snímek Pasolini

V neděli 23.00 uvede představení filmu Poslední pokušení Krista v Letním kině  

9:41

Do Karlových Varů včera přicestovala hlavní hvězda festivalu, americký herec Willem Dafoe.

Při zahájení převezme v pátek večer z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Willem Dafoe a Jiří Bartoška
Willem Dafoe a Jiří Bartoška | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
9:30

Festival ve Varech je každoročně spojen s dennodenním bojem o vstupenky na filmy. Fronty se stály už od čtvrtečního rána, kdy na otevření prvních pokladen čekaly asi čtyři stovky lidí. 

Jako první přišla ve středu večer čekat na lístky Veronika z Karlových Varů, a to už poněkolikáté. "Přišla jsem někdy po osmé nebo v půl deváté. Na festivalu jsme asi popatnácté," řekla ČTK. "Byli jsme tu dlouho první, další lidé přišli asi kolem půlnoci," dodala. 

Fronta na lístky.
Fronta na lístky. | Foto: ČTK
9:00

Hned v úvodu festivalu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii herec Willem Dafoe.

Cenu prezidenta festivalu obdrží i americký scenárista, režisér a producent Charlie Kaufman, držitel Oscara za scénář k filmu Věčný svit neposkvrněné mysli, a také francouzský herec Jean Reno.

8:30

Do Karlových Varů proudí od čtvrtečního odpoledne tisícovky diváků, první z nich osobně přivítal i prezident festivalu Jiří Bartoška.

Připomeňme, že jubilejní 50. ročník přilákal loni rekordní počet 12 857 akreditovaných diváků a prodalo se 135 105 vstupenek, nejvíc v historii filmové přehlídky.

Jsou první!!! Náš Barťák přivítal ty nejrychlejší z vás.. ! :) Pokladny pro vás jsou dnes otevřeny už od 9:00..

Zveřejnil(a) Karlovy Vary International Film Festival dne 29. červen 2016
8:00

Nespresso Café aneb hvězdný start filmového maratonu. 

Nespresso Vás zve do moderní pop-up kavárny hned vedle Thermalu. Zažijte festival jako v Cannes a přijďte načerpat síly a zažít jedinečnou atmosféru. Můžete vzít kousek svého luxusu s sebou.


Marek Pros ČTK Kultura Marek Pros, ČTK, Kultura
Aktualizováno 1. 7. 2016 22:49
 

Právě se děje

Další zprávy