Zemřela přední sinoložka Věnceslava Hrdličková. Držitelce Řádu vycházejícího slunce bylo 91 let

ČTK ČTK
21. 1. 2016 13:44
Ve věku 91 let zemřela ve středu 20. ledna po krátké nemoci v pražské Thomayerově nemocnici mezinárodně uznávaná sinoložka a japanoložka Věnceslava Hrdličková. Zaujímala významné místo v české orientalistice a významně se zasloužila o popularizaci čínské a japonské kultury v České republice i Evropě. Poslední rozloučení se bude konat ve Velké obřadní síni krematoria Strašnice 28. ledna od 14:00.
Věnceslava Hrdličková
Věnceslava Hrdličková | Foto: ČTK

Praha – Po krátké nemoci zemřela ve věku 91 let sinoložka a japanoložka Věnceslava Hrdličková. ČTK to řekl syn vědkyně Stanislav Hrdlička.

Hrdličková se zaměřovala zejména na čínskou a japonskou literaturu, vypravěčství, zahrady, bonsaje, lidová řemesla a umění. Její bibliografie zahrnuje více než 500 článků, monografií a knih vydávaných od roku 1946.

"Patřila k první poválečné generaci československých sinologů a japanologů. Předmětem jejího odborného zájmu bylo především lidové vypravěčství Číny a Japonska. S docentkou Hrdličkovou odchází jedna z velkých postav československé orientalistiky," řekl ředitel Orientálního ústavu Akademie věd ČR Ondřej Beránek.

Dodal, že Hrdličková od 50. až 80. let minulého století s přestávkami přednášela čínskou literaturu na Katedře věd o zemích Asie a Afriky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Rozsáhlá byla i její činnost překladatelská a přednášková.
Rovněž dostala řadu ocenění, například Řád vycházejícího slunce. Japonské vyznamenání jí udělil císař v roce 2006 za zásluhy v oblasti šíření japonské kultury v České republice.

"Byla přední odbornicí na čínské a japonské zahrady a spolu s manželem patřili k zakladatelům bonsaistického hnutí u nás," dodal Beránek. Hrdličková se podle něj zajímala o lidová řemesla, zejména japonskou keramiku, kterou sbírala nebo o umění lidové Číny například dřevoryty.

Poslední rozloučení se bude konat ve Velké obřadní síni krematoria Strašnice 28. ledna od 14:00

 

Právě se děje

Další zprávy