Zemřela kostýmní výtvarnice a herečka Helena Anýžová

ČTK ČTK
27. 8. 2015 16:16
Anýžová byla manželkou divadelního fotografa Jaromíra Svobody a matkou tanečnice Antonie Svobodové. Bylo jí 79 let.
Helena Anýžová ve filmu Spalovač mrtvol
Helena Anýžová ve filmu Spalovač mrtvol | Foto: Filmové studio Barrandov

Praha – Ve věku 79 let v neděli v Praze zemřela kostýmní výtvarnice Helena Anýžová, která pracovala pro všechna větší divadla v Čechách. Uplatnila se i jako herečka menších rolí, například jako bledá dívka ve filmu Spalovač mrtvol režiséra Juraje Herze. ČTK o tom s odkazem na oznámení rodiny informovala Lucie Čepcová z Institutu umění - Divadelní ústav.

Anýžová se narodila 21. srpna 1936 v Plzni. Vystudovala jedenáctiletou střední školu s maturitou. Svou kariéru divadelní a filmové kostýmní návrhářky zahájila již v roce 1960, zaměřovala se zejména na klasické formáty, jako balet, opera. Výjimečně navrhovala kostýmy i pro menší experimentální scény.

Jako herečka se v malých rolích objevila například ve filmech Mučedníci lásky, Kristovy roky nebo ve snímku Valerie a týden divů, kde ztvárnila dokonce trojroli. Její výtvarné nadání nakonec převážilo, i když si ještě v roce 2005 zahrála ve filmu Jana Švankmajera Šílení malou roli stařenky s hřebenem.

Jako kostýmní výtvarnice se v roce 1968 se podílela na výrobě filmu Žert režiséra Jaromila Jireše, po němž o rok později s Milenou Doskočovou spolupracovala na kostýmech pro film Vtáčkovia, siroty a blázni Juraje Jakubiska. V letech 1969 až 1982 se zaměřila na divadelní kostýmní návrhy pro Divadlo F. X .Šaldy v Liberci. Souběžně připravila kostýmní návrhy pro Národní divadlo Brno nebo Národní divadlo Praha.

Posledním filmem, na kterém se jako filmová kostýmní návrhářka podílela, byla v roce 1981 Kalamita Věry Chytilové.

V letech 1982 až 1991 pracovala pro Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Souběžně pro Národní divadlo Praha navrhla v roce 1987 kostýmy pro operu Brouk Pytlík a pro inscenaci Slečna Julie (1987). Po roce 1991 vytvářila své kostýmní návrhy pro Národní divadlo Moravskoslezské Ostrava.

Kostýmní návrhy vytvářela i pro zahraniční divadelní scény, zejména německé. Samostatně své návrhy vystavovala v Liberci, Ústí nad Labem nebo v Praze v Divadle Na Vinohradech.

 

Právě se děje

Další zprávy