Zemřela uznávaná britská architektka a malířka Zaha Hadidová, bylo jí 65 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 3. 2016 22:39
Ve věku 65 let dnes zemřela uznávaná britská architektka a malířka iráckého původu Zaha Hadidová, významná představitelka takzvaného dekonstruktivismu. Průlomovou byla pro ni podle odborníků stavba Rosenthalova střediska pro současné umění v Cincinnati v roce 2003. V New York Times tehdy napsali, že je to "nejvýznamnější budova postavená ve Spojených státech od doby studené války". Hadidová obdržela prestižní Pritzkerovu cenu za architekturu a řadu dalších ocenění.
Architektka Zaha Hadid
Architektka Zaha Hadid | Foto: Reuters

Londýn/Miami - Ve věku 65 let dnes zemřela uznávaná britská architektka a malířka iráckého původu Zaha Hadidová. Významná představitelka takzvaného dekonstruktivismu zemřela podle stanice BBC na infarkt v nemocnici v americkém Miami, kde se léčila se zánětem průdušek.

"Byla inspirací a její odkaz žije dále v jejích nádherných budovách v Londýně a po celém světě," řekl podle agentury AP starosta britské metropole Boris Johnson. Britský ministr kultury Ed Vaizey v Londýně, kde Hadidová žila a pracovala, řekl, že ho zpráva o úmrtí "ranila" a že Hadidová byla ohromným přínosem pro moderní architekturu.

"Měla největší vliv ze všech architektů v posledních desetiletích," řekl irácký premiér Hajdar Abádí britskému deníku The Guardian. Podle britského architekta Richarda Rogerse, autora pařížského kulturního Centra Georgese Pompidoua, je náhlá smrt Hadidové velkou ztrátou pro světovou architekturu.

Průlomovou byla pro ženu podle odborníků stavba Rosenthalova střediska pro současné umění v Cincinnati v roce 2003. V listu New York Times tehdy napsali, že je to "nejvýznamnější budova postavená ve Spojených státech od doby studené války".

Elegantně jednoduchý skokanský můstek v Bergiselu u Innsbrucku, postavený podle návrhu Zahy Hadidové.
Elegantně jednoduchý skokanský můstek v Bergiselu u Innsbrucku, postavený podle návrhu Zahy Hadidové. | Foto: Reuters

Poté na sebe upozornila například vědeckým centrem Phaeno ve Wolfsburgu, budovou ústředí BMW v Lipsku, lanovkou v Innsbrucku či výstavním areálem v Zaragoze. Mezi posledními projekty byly egyptský pavilon pro EXPO 2010 v Šanghaji a plavecký stadion pro olympijské hry 2012 v Londýně.

Hadidová obdržela jako vůbec první žena prestižní Pritzkerovu cenu za architekturu a řadu dalších ocenění. V Česku byla známá i jako členka poroty, která v březnu 2007 vybrala nakonec neuskutečněný návrh architekta Jana Kaplického na novou budovu Národní knihovny v Praze na Letné, již legendární "chobotnici".

V momentě, kdy se ze staveb stávají nástroje na splacení úvěru, tak nemůžeme čekat, že budou skvělé, říká architekt roku a propagátor architektury Adam Gebrian. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy