Zemřel výtvarník Poš. Autor výtvarných návrhů k Fimfáru

ČTK ČTK
1. 5. 2015 16:42
Za výtvarné zpracování filmů podle knížky Jana Wericha získal Poš dva České lvy.
Fimfárum 2 - Moře, strýčku, proč je slané?
Fimfárum 2 - Moře, strýčku, proč je slané? | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pod dlouhé těžké nemoci dnes zemřel jedenasedmdesátiletý výtvarník Petr Poš. ČTK to oznámila jeho rodina. Autor výtvarných návrhů animovaných filmů Lakomá Barka a série Fimfárum byl držitelem dvou Českých lvů a dalších českých i zahraničních ocenění.

Vedle výtvarných návrhů pro animované filmy tvořil Poš také plakáty, kresby a litografie. Českého lva dostal Poš v roce 2002 za nejlepší výtvarné řešení filmu Fimfárum Jana Wericha a o čtyři roky později za Fimfárum 2 za nejlepší výtvarný počin. Získal také dvě další nominace na toto ocenění.

Poš se narodil 2. ledna 1944. Po absolvování Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP) v Praze, kde studoval filmovou a televizní grafiku u Adolfa Hoffmeistera, získal stáž na Královské akademii v Bruselu. Počátkem 90. let na VŠUP po tři roky vyučoval.

Werichovou tvorbou byl Poš zaujatý už na studiích. Jako absolventský snímek na VŠUP na motivy jedné z Werichových pohádek v knize Fimfárum natočil krátký film Jednoslabičný příběh.

Za film Lakomá Barka dostal Poš v roce 1987 Cenu Jiřího Trnky. Získal také řadu čestných uznání za ilustrované knížky a plakáty.

 

Právě se děje

Další zprávy