Zemřel autor Maxipsa Fíka, Rudolfu Čechurovi bylo 83 let

Domácí Domácí
Aktualizováno 10. 10. 2014 9:23
Věnoval se dětské a detektivní literatuře, mezi jeho další večerníčky patří například Hugo z hor.
Maxipes Fík.
Maxipes Fík. | Foto: Bonton

Praha - Ve věku třiaosmdesáti let zemřel v úterý spisovatel Rudolf Čechura. Věnoval se dětské a detektivní literatuře, je například autorem večerníčků Maxipes Fík nebo Hugo z hor.

"Dědeček zemřel ve svém pražském domově. Část rodiny, která žije v Itálii, nyní míří do Česka. Pohřeb bude v úterý,“ řekl serveru iDnes.cz Čechurův vnuk Michele Matejka.

Čechura původně pracoval jako učitel a úředník, v roce 1960 nastoupil do redakce vědy a techniky v Československém rozhlasu, později se stal literátem na volné noze. Napsal námět k večerníčkovým seriálům Maxipes Fík a Hugo z hor a také dětskou knihu Pavián mezi lidmi o pravidlech slušného chování.

Jeho literárním vzorem byl Arthur Conan Doyle, Čechura byl také od roku 1967 členem londýnské Společnosti Sherlocka Holmese.

Kromě děl pro děti se Čechura věnoval právě detektivní nebo hororové tvorbě, je také autorem scénáře televizní hororové komedie Šplhající profesor o detektivu Holmesovi. Psal také dobrodružné romány, které se odehrávají v českém pohraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy