Zemřel Radu Beligan, nejstarší aktivní divadelní herec na světě. Bylo mu 97 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 7. 2016 18:30
Téměř osmdesát let trvala kariéra jednoho z nejznámějších a nejuznávanějších rumunských herců Radu Beligana, který dnes zemřel ve věku 97 let. Beligan figuroval v Guinnessově knize rekordů jako nejstarší aktivní herec na světě. Poprvé vystoupil na divadelních prknech ve hře Zločin a trest v roce 1937. Později hrál ve více než osmdesáti divadelních hrách a také ve třiceti filmech.
Radu Beligan na archivním snímku z roku 2013, podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarší aktivní herec na světě.
Radu Beligan na archivním snímku z roku 2013, podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarší aktivní herec na světě. | Foto: ČTK

Bukurešť - Jeden z nejznámějších a nejuznávanějších rumunských herců Radu Beligan, jehož kariéra trvala téměř 80 let, dnes zemřel. Bylo mu 97 let.

Příčinou smrti byl infarkt způsobený stářím, sdělil podle agentury AP ředitel nemocnice, kam byl Beligan převezen. Beligan figuroval v Guinnessově knize rekordů jako nejstarší aktivní herec na světě.

Zápis do Guinnessovy knihy rekordů v prosinci 2013 Beligan oslavil během divadelního představení hry Le Nombril (Pupek) od francouzského autora Jeana Anouilha, kde hrál hlavní roli. "Nemám na tom žádné zásluhy. Jsem jen výsledkem lásky, kterou mi dlouhá léta prokazujete," řekl tehdy aplaudujícímu publiku.

Na jevišti vytrval až do letošního dubna v roli starého vědce v rumunské hře o nesmrtelnosti. K odchodu jej přiměly až potíže s hlasem, u fanoušků tak slavným. "Je to veliká rána pro rumunskou kulturu. V rumunském divadle tím něco skončilo," řekl o úmrtí kolegy mim Dan Puric.

Radu Beligan se narodil v roce 1918 a poprvé vystoupil na divadelních prknech ve hře Zločin a trest v roce 1937. Později hrál ve více než osmdesáti divadelních hrách a také ve třiceti filmech. Často se objevoval i v televizi či rozhlase. Rumunské diváky si získal zejména svým melodickým hlasem, orlími rysy a přísným pohledem. Ve hře Le Nombril ztvárnil hlavní roli stárnoucího dramatika Leona Saint-Pea více než 330krát. Jeho poslední rolí byl vědec Felix, kterého otravuje manželka sledující nekonečné seriály, a tak ji pošle na poněkud dlouhou dovolenou.

Beligan byl třikrát ženatý, přežily jej čtyři děti. Dcera Lamia se stala herečkou a Beligan s ní občas hrával.

Jakkoli jeho herecké umění bylo široce uznáváno, kritizován byl za působení v politice: v letech 1969 až 1989 býval členem ústředního výboru komunistické strany a v letech 1961 až 1975 místopředsedou parlamentu. Po pádu komunismu už žádné funkce nezastával.

Ačkoliv Guinnessova kniha rekordů Beligana uznala za nejstaršího divadelního herce na světě, ruský herec Vladimir Zeldin letos v únoru oslavil své 101. narozeniny na scéně moskevského armádního divadla, kde má opět vystupovat po letních prázdninách.

 

Právě se děje

Další zprávy