Zemřel Mike Nichols, oscarový režisér Absolventa i Hlavy 22

ČTK jla, ČTK
Aktualizováno 20. 11. 2014 16:56
Ve věku 83 let zemřel oscarový režisér Mike Nichols.
Mike Nichols
Mike Nichols | Foto: Profimedia

New York - Ve středu večer ve věku 83 let zemřel oscarový režisér Mike Nichols, který za svoji kariéru natočil několik významných filmů pro světovou kinematografii. Oznámil to James Goldston, prezident ABC News, kde pracuje jako moderátorka Nicholsova čtvrtá manželka Diane Sawyer.

"Neznám nikoho, pro koho by jeho řemeslo bylo takovou vášní jako pro Mika," napsal Goldston ve svém prohlášení pro zaměstnance ABC News. Příčina smrti nebyla uvedena.

Mike Nichols s manželkou Diane Sawyer na vyhlášení cen Tony v roce 2012.
Mike Nichols s manželkou Diane Sawyer na vyhlášení cen Tony v roce 2012. | Foto: Profimedia

"Nikdy v životě jsem nepracoval, zřejmě už ani nebudu, s někým tak dobrý jako byl Mike," řekl dramtik Neil Simon, jehož hra Bosé nohy v parku proslavila Nicholse na Broadwayi ještě před tím, než se stal uznávaným filmovým režisérem.

Nichols, vlastním jménem Michael Igor Peschkowsky, se narodil 6. listopadu 1931 v Berlíně. Po emigraci do USA založil v Chicagu oblíbený komediální duet The Compass, později přejmenovaný na Second City. Zahrál si v řadě televizních estrád a pak se přesunul na Broadway.

V roce 1963 jej tam vybrali k režii Bosých nohou v parku. V roli divadelního režiséra se Nichols okamžitě našel a ze hry se stal obrovský hit, který měl celkem 1530 repríz, získal cenu Tony a odstartoval sérii jeho vysoce úspěšných her na Broadwayi, často z pera Neila Simona.

Foto: Aktuálně.cz

V Hollywoodu Nichols debutoval v roce 1966 filmem Kdo se bojí Virginie Woolfové, který mu rovnou vynesl nominaci na Oscara za nejlepší režii. O dva roky později sošku získal za režii filmu Absolvent, kde udělal hvězdu z mladého Dustina Hoffmana.

Jeho třetí film Hlava 22 podle románu Josepha Hellera byl jedním z mála důkazů, jak lze adekvátně převést nezfilmovatelnou předlohu na celuloid. Následovaly například snímky Podnikavá dívka, Vlk a Ptačí klec a Nichols byl považován za tvůrce, jež se ve svých, často komediálně laděných filmech věnuje důležitým problémům moderního člověka.

K jeho dalším filmům patří Hořkost s Meryl Streep a Jackem Nicholsonem nebo drama Silkwoodová opět s Meryl Streep. Z posledních let určitě stojí za připomínku Nicholsovy filmy Na dotek (2004) či Soukromá válka pana Wilsona (2007).

"Naše vidění světa by nikdy nebylo tak kompletní, žádná představa ani úvaha by nemohla být tak bohatá, kdybychom jej neměli," uvedla Meryl Streep, když Nicholse prohlásila za jednoho z podstatných umělců dnešní doby.

A k nedávným triumfům Nicholse patří i televizní seriál Andělé v Americe s Al Pacinem, Meryl Streep a Emmou Thompson v hlavní roli. Tento seriál získal pět Zlatých glóbů a 11 cen Emmy - televizních obdob Oscarů.

Nichols byl mimochodem jedním z pouhých dvanácti tvůrců, kteří za svůj život získali všechny čtyři hlavní americké umělecké ceny - Emmy, Grammy, Oscara a divadelní cenu Tony.

 

Právě se děje

Další zprávy