Zemřel Jacques Le Goff. Změnil pohled historiků na středověk

ČTK Kultura ČTK, Kultura
1. 4. 2014 13:07
Jacques Le Goff dosáhl svou prací změny pohledu na středověk z doby temna na základ moderní evropské civilizace. Většina jeho zásadních děl o historii středověku vyšla i v češtině.
Jacques Le Goff.
Jacques Le Goff. | Foto: Profimédia

Paříž - V Paříži zemřel ve věku 90 let francouzský historik Jacques Le Goff. Specializoval se na dějiny středověku, zejména na 12. a 13. století.

V letech 1947 a 1948 byl svědkem komunistického převratu v Praze, když studoval na Univerzite Karlově, odkud má i čestný doktorát.

Le Goff byl dlouholetým šéfem vlivného historiografického časopisu Annales, jakési "bible historiků", která od čtyřicátých let minulého století let určovala hlavní proud francouzského dějepisectví. Kladla důraz na faktory ovlivňující vývoj společnosti z dlouhodobého hlediska, nikoli jen na politiku, diplomacii a válku, jak bylo zvykem do té doby.

V průběhu své dlouhé kariéry se mu dařilo prosazovat zásadní změnu pohledu na středověk jako temné a zaostalé doby na epochu, která položila základy moderní západní civilizace. I proto působil jako poradce u mnohých filmových produkcí, z nichž nejslavnější zřejmě je adaptace románu Umberta Eca Jméno růže z roku 1986.

Jacques Le Goff mimo jiné napsal čtyřsvazkové náboženské dějiny Francie, životopis svatého Ludvíka a k jeho četným pracím, které vyšly v České republice, patří Kultura středověké Evropy, Svatý František s Assisi, Paměť a dějiny, Středověká imaginace nebo Intelektuálové ve středověku.

 

Právě se děje

Další zprávy