Zemřel hudebník a skladatel Jaromír Klempíř, bylo mu 72 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 7. 2016 22:06
Ve věku 72 let zemřel hudebník a skladatel Jaromír Klempíř. Byl například autorem hitů pro Karla Gotta, Waldemara Matušku či Helenu Vondráčkovou Lipovou alejí. Na profesionální dráhu vstoupil Klempíř v divadle Semafor se zpěvákem a kytaristou Pavlem Sedláčkem a později se skupinou Olympic. V 60. letech byl členem divadla Apollo. Působil také jako redaktor v Supraphonu, psal hudbu k filmům, jeho skladby doprovázely i televizní inscenace a pohádky.
Zleva Jaromír Klempíř, Karel Gott a Jiří Štaidl na archivním snímku z června roku 1968 při přebírání ceny Zlatý klíč.
Zleva Jaromír Klempíř, Karel Gott a Jiří Štaidl na archivním snímku z června roku 1968 při přebírání ceny Zlatý klíč. | Foto: ČTK

Praha - Ve věku 72 let zemřel hudebník a skladatel Jaromír Klempíř. ČTK to oznámil hudební publicista Miloš Skalka.

Klempíř byl například autorem hitů Karla Gotta Hej, páni konšelé a C'est la vie. Pro Waldemara Matušku složil píseň Jen se přiznej, že ti scházím a pro Helenu Vondráčkovou Lipovou alejí. Celkem zkomponoval kolem stovky písní, jeho dvorním textařem byl Jiří Štaidl.

Na profesionální dráhu vstoupil Klempíř v divadle Semafor se zpěvákem a kytaristou Pavlem Sedláčkem a později se skupinou Olympic. V 60. letech byl členem divadla Apollo.

V roce 1967 měl automobilovou nehodu, která ho na čas vyřadila z aktivní činnosti hudebníka. Poté působil jako redaktor v Supraphonu, psal hudbu k filmům, například k Slastem Otce vlasti. Jeho skladby doprovázely i televizní inscenace a pohádky.

Od roku 1974 byl 16 let členem Orchestru Československé televize. Později znovu vystupoval v divadle Semafor a psal pro děti, těm například složil hudbu k loutkovému muzikálu Šípková Růženka.

"Když jsme s televizním orchestrem jezdili do tehdejšího východního Německa, chodil jsem po obchodech a kupoval hodně desek s jazzem - miloval jsem Oscara Petersona. Nalezl jsem tam mimo jiné verzi písničky Kam letí ten čáp - místo autorů bylo napsáno, že jde o slovenskou lidovou píseň," řekl Klempíř v televizním rozhovoru s Milanem Lasicou. Klempířovu skladbu Kam letí ten čáp otextoval Štaidl a zpívala ji Pavlína Filipovská.

Spolupráce se Štaidlem začala, když hráli s Olympikem v Semaforu inscenaci Ondráš podotýká. Tam se s ním setkal, přitom se formovalo divadlo Apollo. "Nepovažoval jsem se za dvorního Gottova skladatele, Karel Svoboda pro něj dělal vynikající písně," řekl hudebník, který pro něj psal kantilény, ale začínal jako rocker.

Klempíř složil i duet pro Karla Gotta s Karlem Hálou, jako jediný prý vznikl na text, jinak hudba byla vždy prvotní. Jeho melodie zpíval i Jiří Štědroň, jednu píseň složil pro Hanu Zagorovou a italského zpěváka Drupiho.

Klempíř se nevyhýbal ani tvorbě pro děti - byly to písně veselé. Pět let například skládal pro Malý televizní kabaret, kdy texty psali Ondřej Suchý a Oldřich Dudek.

 

Právě se děje

Další zprávy