Zemřel H. R. Giger, mistr temnoty a autor monster z Vetřelce

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 5. 2014 10:48
Švýcarský surrealista zemřel na následky pádu ze schodů. Bylo mu 74 let. Vrátil Oscara za Vetřelce, když byl jeho obraz Krajina penisů prohlášen za pornografii.
H.R. Giger.
H.R. Giger. | Foto: Divadlo Archa

Curych - Švýcarský surrealista H. R. Giger, který je mimo jiné autorem monster z kultovní filmové sci-fi Vetřelec, zemřel v 74 letech. Podlehl zraněním, která utrpěl při pádu ze schodů, sdělila televizní stanice Swiss Television.

Světoznámým se HR Giger stal díky vizuální stránce snímku Ridleyho Scotta Vetřelec z roku 1979. Pro design monster se stala inspirací Gigerova obrazová publikace Necronomicon, vydaná v roce 1977. Za Vetřelce získal H.R. Giger Oscara za nejlepší vizuální efekty.

Podívejte se na dokument o HR Gigerovi.

HR Giger vystudoval architekturu a průmyslový design v Curychu, ve svých dílech se zabýval především vztahem lidského těla a stroje a vytvořil celou řadu děl, která popisoval jako "biomechanická".

Jeho talent pro strašení filmových diváků využili také tvůrci filmů Poltergeist 2 (1986), Vetřelec 3 (1992) a Mutant (1995). Podílel se také společně se Salvadorem Dalím na přípravě nikdy nerealizovaného, přesto legendárního snímku Alejandra Jodorowského Duna. A s Ridley Scottem se znovu potkal u filmu Prométheus.

Fanoušci si můžou Gigerův temný svět vychutnat i v počítačové hře Dark Seed z roku 1995.

Giger založil umělecký směr nazývaný biomechanický surrealismus, který je inspirován současnou technokulturou a obsahuje prvky brutality, chaosu i temné erotiky. Pro rodáka ze švýcarského Churu prý umění bylo prostředkem, jak se zbavit nočních můr.

Gigerova tvorba se tak neomezovala jen na filmové produkce, je známý i tvorbou nábytku, soch a obrazů.

Oceňované jsou také jeho návrhy na obaly hudebních alb, například Koo Koo pro zpěvačku Debbie Harry a Brain Salad Surgery pro formaci Emerson, Lake and Palmer. Za údajnou oplzlost plakátu s obrazem Landscape #XX (Penis Landscape; Krajina #XX, Krajina s penisy) pro punkovou kapelu Dead Kennedys k albu Frankenchrist byl popotahován soudně. Na znamění nesouhlasu Giger vrátil Oscara.

V roce 1998 otevřel vlastní muzeum ve švýcarském Gruyeres, v němž představuje svá díla i soukromou sbírku, která obsahuje například díla Salvadora Dalího.

V loňském roce byl uveden do Science Fiction Hall of Fame v Seattlu spolu s Davidem Bowiem a J. R. R. Tolkienem.

 

Právě se děje

Další zprávy