Zemřel Edward Albee, autor slavné divadelní hry Kdo se bojí Virginie Woolfové?

ČTK ČTK
17. 9. 2016 7:09
Albee byl trojnásobným držitelem Pulitzerovy ceny - za Křehkou rovnováhu (1967), Pobřeží (1975) a Tři velké ženy (1994). Napsal více než 25 her.
Edward Albee.
Edward Albee. | Foto: Reuters

New York - Ve věku 88 let zemřel americký dramatik Edward Albee, autor slavné divadelní hry Kdo se bojí Virginie Woolfové? V sobotu o tom informovala agentura AP.

Albeeho charakterizoval břitký humor, s nímž ve svých dílech odhaloval temné stránky manželství, výchovy dětí, náboženství či pohodlného života amerických vyšších společenských vrstev.

Albee v pátek ve svém domově v New Yorku podlehl krátké nemoci. Příčina smrti nebyla zveřejněna.

Po smrti Arthura Millera a Augusta Wilsona v roce 2005 byl Albee pravděpodobně největším žijícím americkým dramatikem, uvedla agentura AP. Je trojnásobným držitelem Pulitzerovy ceny - za Křehkou rovnováhu (1967), Pobřeží (1975) a Tři velké ženy (1994).

Albee napsal více než 25 her. Česky se uváděla všechna významná Albeeho dramata včetně jeho poslední hry Koza aneb Kdo je Sylvie? (2002). V roce 1981 Albee podepsal otevřený dopis žádající propuštění Václava Havla z vězení. Česko také Albee několikrát navštívil.

Za Albeeho mistrovské dílo je považována hra Kdo se bojí Virginie Woolfové?, která ve své době zcela demytizovala takzvaný americký sen. Albee za ni měl v roce 1963 obdržet Pulitzerovu cenu, ale protože už tehdy byl kontroverzní postavou, výbor mu ji odmítl udělit kvůli údajné vulgárnosti jazyka. Bylo přitom zřejmé, že v této absurditě jazyk ztrácí svůj původní smysl a v rukou hlavních hrdinů-manželů se stává zbraní, která vyvolá emocionální i fyzický boj.

Hra se v roce 1966 dočkala i slavného filmového zpracování, do něhož si režisér Mike Nichols vybral typově velmi přesné herce - Elizabeth Taylorovou a Richarda Burtona. Obsazení skutečného manželského páru, jejichž předloze nikoliv nepodobné excesy pravidelně naplňovaly bulvární tisk, se ukázalo nejen jako výborný reklamní tah. S výslednou podobou snímku, který získal pět Oscarů, byl spokojen i sám Albee, a to i přesto, že podle svých slov nebývá spokojen téměř nikdy.

Témata svých her shrnul do jednoduché věty: "Píšu o životě, smrti, lidech a ostatních zvířatech". Mezi další Albeeho kusy patří Hra o manželství, Americký sen, Snídaně u Tiffanyho, Všechno je v zahradě či Smrt Bessie Smithové.

Dramatik nepřestal překvapovat ani na prahu 21. století. V roce 2002 se na Broadwayi objevila jeho nová tragikomedie Koza aneb Kdo je Sylvie? a okamžitě vzbudila rozporuplné reakce. Hra má totiž absurdní zápletku: úspěšný newyorský podnikatel středního věku se zamiluje do kozy. Albee v tomto případě nepředpokládal prvoplánový humor, ale radikálním vybočením z "normálního" ukázal zničující stereotyp jednoho vztahu. Po letech to pro něj byl triumfální comeback.

Albeeho pohled na svět ovlivnil i vlastní osud - osud sirotka a homosexuála. Dva týdny po narození (12. března 1928 ve Washingtonu) byl adoptován rodiči, kteří vlastnili výnosný řetězec vaudevillových divadel a poskytli mu komfort. I navzdory němu se však stal ukázkovým buřičem. Živil se různě, jako poslíček či prodavač, "našel se" až v 50. letech mezi bohémou v newyorské Greenwich Village, kde si jako dárek k 30. narozeninám napsal aktovku Stalo se v zoo (1958).

 

Právě se děje

Další zprávy