Zemřel herec Lubomír Lipský. Proslavil se nestárnoucími komediemi i televizními seriály

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 10. 2015 18:05
Ve věku 92 let v pátek zemřel filmový a divadelní herec Lubomír Lipský. Do povědomí diváků se zapsal například díky roli dědy Potůčka v seriálu Tři chlapi v chalupě. Celých 40 let působil v Městských divadel pražských. V roce 1996 nastoupil do Divadla ABC. O devět let později byl oceněn divadelní cenou Thálie za celoživotní mistrovství.
Lubomír Lipský
Lubomír Lipský | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zemřel divadelní a filmový herec Lubomír Lipský. Bylo mu 92 let. Do povědomí diváků se zapsal před více než půlstoletím díky roli dědy Potůčka v seriálu Tři chlapi v chalupě.

Zpráva o Lipského úmrtí zarmoutila i kolegu právě z této inscenace Oldřicha Víznera. "Jsem rád, že jsem ho na jevišti poznal. Znal jsem ho vlastně hodně dlouho - bude mi moc chybět," řekl Vízner.

Později si zahrál v několika filmových komediích, které režíroval jeho bratr Oldřich, například Šest medvědů s Cibulkou nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku. V 50. letech nastoupil do Městských divadel pražských, kterým zůstal věrný celých 40 let. Nastudoval zde 116 rolí. Od roku 1996 působil převážně v Divadle ABC.

Na televizní obrazovce Lipského proslavila role svérázného vrátného jménem Hlustvisihák z estrádních scének s Miroslavem Homolou.

Pelhřimovský rodák měl k herectví blízko už od dětství. Jeho otec byl nadšeným ochotníkem a k divadlu vedl i své syny. Nebylo proto překvapivé, když Lubomír spolu se svým bratrem Oldřichem založili po válce Divadlo satiry.

Na počátku 50. let vstoupil Lipský do angažmá v Městských divadlech pražských, zůstal jim věrný a nastudoval tu 116 rolí. Významná byla i jeho umělecká činnost v jiných divadlech, která čítá dalších osm desítek titulů.

"V divadle to bylo určitě přes dvě stě rolí, ve filmu více než stovka a v televizi - to si vůbec neodvážím spočítat," řekl oblíbený herec ČTK, když právě v Divadle ABC oslavil předloni své devadesátiny.

Naposled se tu objevil letos v červnu v inscenaci Pan Kaplan má třídu rád, ve které uplatnil i své muzikantské schopnosti a s kapelou svých hereckých kolegů hrál na pozoun.

Mluvčí Thomayerovy nemocnice Lenka Drmotová ČTK řekla, že Lubomír Lipský zemřel dnes po poledni na chirurgické klinice ve spánku, v poklidu, na následky prodělaného zápalu plic."Do poslední chvíle za ním chodila rodina. Na chirurgické klinice ležel proto, že tu pracuje jeho příbuzná docentka Ludmila Lipská, která ho do péče přijala," řekla.

Lipský hrál i po devadesátce. Některé role jsou legendární

V mládí hrál Lipský i na saxofon, klarinet, trubku, tubu a klavír. Spolu se zpěvem to uplatnil i v karlínském muzikálu Sny z Nového Yorku; před 17 lety za tuto roli převzal Thálii. Legendární byla jeho dvojrole z komedie Charleyova teta, do pozdního věku vystupoval v této inscenaci v pražském Divadle na Jezerce jako sluha Brasset.

Tato komedie se mu stala takřka osudovou. Titulní roli si zahrál v pěti stovkách repríz, nejčastěji na domácí scéně, ale i mimo Prahu, a dokonce i u ochotníků. Advokáta Spettigua ztvárnil v dalších 350 reprízách nového nastudování v Divadle ABC, kde mu byl partnerem v ženském převleku Jan Hrušínský.

"Vždycky jsem se snažil, abych vkusně pobavil a rozesmál publikum," řekl Lipský před časem ČTK o svém uměleckém krédu. A protože ani ve vysokém věku nepolevil, v posledních letech se přikláněl spíš k dalšímu heslu - že je totiž lepší se opotřebovat, nežli zrezivět.

Legendami se staly i jeho filmové role ve snímcích Jáchyme, hoď ho do stroje, Slaměný klobouk, Ať žijí duchové či Císařův pekař, pekařův císař. Jedna ze sudiček mu prý při narození předpověděla, že už v mládí bude hrát dědky. I to se mu splnilo ve zmíněné sérii o družstevnících z Ouplavic. Přitom mu tehdy bylo pouhých 36 let.

 

Právě se děje

Další zprávy