V Rusku stáhli protifašistický komiks Maus. Kvůli svastice

ČTK ČTK, jaz
29. 4. 2015 9:49
Známý komiks Maus ověnčený Pulitzerovou cenou zmizel z regálů ruských knihkupců. Trnem v oku ruským úřadům byl hákový kříž na obálce knihy.
Foto: archiv

Moskva Komiksový román Maus zobrazující v podobenství myší a koček příběh holocaustu byl stažen z distribuce moskevskými knihkupci, aby se údajně před oslavami sovětského válečného vítězství nedostali do potíží kvůli nacistické svastice na obálce.

Média se domýšlejí, že knihkupce asi vyděsil případ jednoho z obchodních domů, který nedávno čelil trestnímu stíhání kvůli figurkám vojáčků v nacistických stejnokrojích.

"Nevím, proč kniha není v prodeji, ale nemáme ji, a to v žádném obchodě. Proč není? Nikdo nic neřekl, víme jen, že ji z prodeje vyřadili," dozvěděl se podnikatelský list RBK v síti knihkupectví MDK. V dalším řetězci sice Maus donedávna vedl žebříček prodejů, ale momentálně také není v nabídce.
V Rusku je zobrazování nacistické symboliky zakázáno, ale podle vydavatelů komiksu jde o nedorozumění. "Svastika na obálce s Hitlerem v kocouří podobě je karikatura a neporušuje žádný ruský zákon," tvrdí vydavatelé a apelují na zdravý rozum.

"Maus je jedna z nejsilnější protifašistických výpovědí," říká šéfredaktorka vydavatelství Corpus Varvara Gornostajevová. Komiks se dostal v některých zemích i do seznamu povinné školní četby. Šanci přečíst si jej by podle šéfredaktorky měly dostat i ruské děti. Ty však nyní v ruských knihkupectvích spíše narazí na hory nově vydaných spisů komunistického diktátora Josifa Stalina, kterému historici přičítají smrt milionů lidí.

Na zmizení komiksu Maus z obchodů upozornila na sociálních sítích jedna Moskvanka, která si knížku přála koupit. Od prodavače se dozvěděla, že má smůlu - komiksy sice nejsou vyprodané, ale zmizely z nabídky kvůli svastice na obálce. Má si však přijít po 9. květnu, to už na pultech zase budou. Dotyčné dámě se ale podařilo prodavače přemluvit, aby jednu knížku pod pláštěm přinesl ze skladu a prodal.

 

Právě se děje

Další zprávy