Za rekordních 20,4 milionů dolarů se v New Yorku vydražila Rodinova socha líbajících se milenců

ČTK ČTK
10. 5. 2016 7:58
Za téměř půl miliardy korun se v New Yorku vydražila socha Věčné jaro Augusta Rodina. Rodin sochu líbajících se milenců vytvořil mezi roky 1901 a 1902. Zhotovena je z jednoho kusu mramoru a podle odborníků je to nejkvalitnější Rodinova mramorová socha, která se za poslední léta dostala do aukce. Socha Věčné jaro je součástí série deseti jedinečných děl a od ostatních se liší zpracováním rukou, nohou a obličejů.
Socha Augusta Rodina Věčné jaro.
Socha Augusta Rodina Věčné jaro. | Foto: ČTK

V New Yorku se v pondělí večer místního času (dnes brzy ráno SELČ) vydražila vzácná mramorová socha líbajících se milenců Augusta Rodina za 20,4 milionu dolarů (484 milionů Kč).

Podle aukční síně Sotheby´s se jedná o rekordní částku pro některé z vydražených děl tohoto francouzského mistra. Odhadovaná cena byla osm až 12 milionů dolarů (zhruba 191 až 286 milionů korun).

Dílo nazvané Věčné jaro, které umělec vytvořil z jediného kusu horniny, je podle agentury AFP obdobou Rodinovy proslulé sochy Polibek, vystavené v Rodinově muzeu v Paříži. Otec moderního sochařství sochu zhotovil mezi lety 1901 a 1902.

Na délku měří 80 centimetrů, vysoká je 66 centimetrů a váží 154 kilogramů. V Rodinově muzeu lze rovněž spatřit bronzovou variantu Věčného jara.

"Jde o nejkvalitnější Rodinovu mramorovou sochu, jaká se za poslední desetiletí dostala do aukce," řekl před aukcí AFP Jeremiah Evarts ze Sotheby ́s. Rodina podle něj k jejímu vytvoření patrně inspiroval vášnivý vztah k jeho žačce, sochařce Camille Claudelové. Věčné jaro je součástí série deseti jedinečných děl a od ostatních se liší zpracováním rukou, nohou a obličejů, dodal Evarts.

 

Právě se děje

Další zprávy