Vlna erotických románů zasáhla frankfurtský veletrh

Kultura Kultura
16. 10. 2012 12:59
Erotické náměty se staly žvavým zbožím knižního veletrhu
Foto: Reuters

Frankfurt - Veletrhy přinášejí trendy. V neděli skončil ve Frankfurtu nad Mohanem knižní veletrh s mnohasetletou tradicí a podle zjištění deníku The Guardian si zúčastnění nakladatelé všimli minimálně jedné věci. Erotické náměty se staly žhavým zbožím. Inspirací je úspěch knihy Padesát odstínů šedi.

„Setkali jsme se s bohatou nabídkou erotiky - skandinávská erotika, japonská erotika, jednoduše všeho druhu," poznamenal David Shelley z nakladatelství Little, Brown, které letos vydalo novou knihu od J. K. Rowlingové The Casual Vacancy.

Foto: Aktuálně.cz

Literární festival se tak musí připravit na to, že kromě intelektuálů debatujících o knihách kultur z druhé strany světa (letos byl hlavním hostem Nový Zéland), by mohl začít lákat i poměrně nečekanou skupinu čtenářů, v tomto případě čtenářky. E. L. Jamesová vydala román Padesát odstínů šedi vloni v červnu ve Velké Británii. Proslavil se jako „porno pro mamky" a také tím, že velký úspěch zaznamenala jeho digitální verze určená do čteček e-knih. Ostatně ve fyzické podobě je to rozměrná bichle. Český čtenář může posoudit od konce září, kdy překlad dorazil na pulty knihkupectví. Letos pak autorka vydala další dvě pokračování.

Není jediná, kdo tyto knihy vydává pod pseudonymem. Jednou z výrazných a propíraných novinek na frankfurtském knižním veletrhu byl román S.E.C.R.E.T. (v překladu Tajné či Tajemství) od kanadského autora s přezdívkou LM Adeline. Nikdo vlastně neví, kdo to skutečně je. Můžeme se dokonce dohadovat, jestli příběh o vdově, která se dostane k undergroundové skupině pomáhající ženám uvědomit si své sexuální fantazie, je produktem muže či ženy. Mottem knihy je údajně „Žádné odsouzení, žádné hranice, žádný stud."

Z této laviny se pokouší vymanit například kniha Padesát odstínů feminismu. Vzhledem k podobnému názvu není divu, že o něm Lennie Goodingsová z nakladatelství Virago mluví jako o "protiléku". Publikace přinese příběhy padesáti žen různých profesí, od vědecké pracovnice k političce, její vydání je plánováno až na jaro příštího roku.

Vedle toho na veletrhu, který je významným místem obchodu mezi knižními domy, vzrůstá zájem o knihy, které už byly úspěšně publikovány. Nikoli však tradiční cestou, ale například na internetu a jejich úspěch u čtenářů už lze vyčíst. Stejně začínala E. L. Jamesová. Krimi román Jamese Oswalda tak odkoupilo nakladatelství Penguin Group a autor si měl přijít na šestimístnou sumu.

 

Právě se děje

Další zprávy