VIDEO To je Izrael! S trhlinami, paradoxy, ale bez předsudků

Blahoslav Baťa, Lenka Lindaurová
24. 10. 2014 13:24
Podívejte se na videorecenzi expozice dvanácti známých fotografů v pražském centru DOX. Během minulých pěti let vytvořili tisíce fotografií Izraele, z nichž několik set vystavili v Praze.
Podívejte se na videorecenzi výstavy This Place v DOXu. | Video: Lenka Lindaurová, Blahoslav Baťa

Video - Už z názvu expozice This Place – Izrael očima 12 světových fotografů v DOXu je patrné, o jak nebezpečnou zakázku může jít. Ne kvůli válečným izraelsko-palestinským konfliktům, ale z hlediska umělecké svobody.

Právě tak slavní autoři, kteří se na tomto projektu sešli, podobné zakázky nepřijímají a „politické“ zadání je pro ně nepřijatelné.

Fotograf Frédéric Brenner, který izraelské téma vnímal jako výzvu, ostatní přesvědčil, aby toto konkrétní místo brali jako metaforu. Od roku 2009 do roku 2014 v různých časových intervalech a na různých místech vytvářeli nejslavnější fotografové svůj vlastní příběh, který dokázali absolutně odříznout od mediálního obrazu politické situace.

Vznikly tak záznamy velmi subjektivní a velmi různorodé, jež jako mozaika podávají divákovi mnohem zajímavější pohled na místo, které lze jen těžko vnímat bez předsudků.

Výstava, která bude putovat do Izraele a pak do USA, navíc ukázala v Praze autory opravdu výjimečné: jsou tu Jeff Wall, Thomas Struth, Wendy Ewald, Josef Koudelka či Stephen Shore…

This Place – Izrael očima 12 světových fotografů, Centrum současného umění DOX, Praha, 24. října 2014 - 2. března 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy