Stanislav Kolíbal vystavuje svou emocionální geometrii

ČTK ČTK
5. 1. 2012 10:22
Pro výstavu u Sklenáře se spojil s mladými autory
Černé reliéfy
Černé reliéfy | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nové velkoformátové kresby a několik svých prací ze 70. let vystavuje od středy v Galerii Zdeněk Sklenář sochař a výtvarník Stanislav Kolíbal. S odkazem na dobu vzniku děl se expozice jmenuje Tehdy a Teď. Nové kresby vznikly speciálně pro nově připravené prostory galerie sídlící na Smetanově nábřeží.

Šestaosmdesátiletý umělec k jejich vzniku přizval dva mladé autory - Petra Písaříka (1968) a Karla Štědrého (1985). Realizaci měl připravenou v podobě skic, v ateliéru Petra Písaříka také byla zkušebně jedna z kreseb provedena, ale teprve na místě dotvářel jejich finální podobu, popisuje kurátor výstavy Martin Dostál.

Foto: Aktuálně.cz

Kolíbal je jednou z nejvýraznějších osobností českého poválečného umění. Jádrem jeho tvorby jsou sochy a objekty, zpočátku vytvářel figurální plastiky, později převáděl přírodní tvary a projevy do zjednodušených, často až minimalisticky oproštěných děl. Přes zkoumání přírodních struktur jeho práce stále více využívají geometrického tvarosloví. Kolíbal se soustřeďuje na problematiku optické iluze, prostoru a prázdna.

Nyní vystavované monumentální kresby ukazují kolíbalovský svět "emocionální geometrie", jak jej nazývají historikové umění, tedy geometrie plné hledání průsečíků, viděných i možných čtverců, kružnic a přímek. Zjevný je ale i rys dočasnosti a pomíjivosti této realizace, jejíž faktický život skončí s výstavou a přetřením stěn.

Druhou část výstavy představují unikátní Kolíbalovy práce ze 70. let, z nichž autor vybral ty, které potřebují pro své vyznění interakci se stěnou. Jde o práce v Česku málo známé, přitom ale jde o díla, která svým minimalistickým a existenciálním základem souzněla s dobovou světovou avantgardou.

Jejich vystavením se současnými díly tak demonstruje vnitřní myšlenkovou a výrazovou propojenost své tvorby.

Tehdy a Teď. Stanislav Kolíbal. Galerie Zdeněk Sklenář, Praha. Výstava potrvá do 28. 1. 2012.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz


 

 

Právě se děje

Další zprávy