Národní galerie vydá církvi Rubense i Vyšebrodský oltář

ČTK ČTK
1. 9. 2014 16:21
Rubensova díla i Vyšebrodský oltář ale zůstanou v expozici Národní galerie jako trvalá zápůjčka.
Obraz z Vyšebrodského oltáře.
Obraz z Vyšebrodského oltáře. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Národní galerie na konci příštího týdne symbolicky předá zástupcům církví některá umělecká díla, o která požádali v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi. Vyšebrodský oltář, Rubensovy obrazy i fragmenty Puchnerova oltáře ale zůstanou v expozici galerie jako trvalá zápůjčka. 

O devět gotických deskových obrazů tvořících Vyšebrodský oltář požádalo cisterciácké opatství Vyšší Brod, o dva obrazy Petra Paula Rubense Umučení sv. Tomáše a Sv. Augustin zažádali augustiniáni a Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou požaduje čtyři části takzvaného Puchnerova oltáře.

Tyto tři žádosti Národní galerie dostala loni v květnu, v listopadu se na základě dohody obou stran prodloužila lhůta na posouzení nároku církví.

Již počátkem prosince ale tehdejší ministr kultury Jiří Balvín řekl, že zmíněná díla budou vydána s odkazem na odborné posudky. Galerie se od té doby k vydání děl nevyjadřovala, také proto, že čekala na nového řádného ředitele a pravděpodobně i s odkazem na tehdejší postoj vlády. Před dvěma měsíci nastoupil do čela Národní galerie historik umění Jiří Fajt, který vyřešení těchto restitučních žádostí označoval za jednu ze svých priorit.

Peter Paul Rubens: Svatý Augustin.
Peter Paul Rubens: Svatý Augustin. | Foto: Národní galerie

"Národní galerie je připravena splnit svou zákonnou povinnost. Opíráme se přitom o právní stanoviska, která nechal vypracovat předchozí management Národní galerie. A já jsem si po svém nástupu nechal vše znovu nezávisle posoudit," řekl Fajt s tím, že za podstatnější považuje dohodu s církevními institucemi o tom, že vracená díla zůstanou v expozicích, a tedy přístupná veřejnosti.

Národní galerie dostala přes třicet žádostí o vydání uměleckých děl, kromě trojice zmíněných patří k těm významnějším ještě Madona Roudnická a Madona z Veveří. U těch dosud není zřejmé, zda budou vydány. Žádosti zahrnovaly přes pět stovek soch, obrazů, grafických listů a kreseb, galerie však zjistila, že podstatnou část artefaktů již církvím stát vydal.

Církve a náboženské společnosti musí dle zákona nárokovanou věc v žádosti řádně identifikovat a prokázat, že ji vlastnily v rozhodném období, například předložením kupní smlouvy, darovací smlouvy či inventárního seznamu, a prokázat, že tato movitá věc funkčně souvisela s jejich nemovitostí, například předložením dobové fotografie.

 

Právě se děje

Další zprávy