Musíte vidět a věřit. Nabádá festival Fotograf

ČTK ČTK
3. 10. 2014 14:59
Celý říjen bude v Praze rozjímat festival Fotograf nad tím, zda fotografie zachycuje věrně realitu, či ne.
Festival Fotograf letos zkoumá autenticitu fotografie.
Festival Fotograf letos zkoumá autenticitu fotografie. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sérii fotografických výstav, přednášky a performance zahrnuje čtvrtý ročník festivalu Fotograf, který potrvá celý říjen. Letos jeho motto zní Vidět a věřit. Pořadatelé jím chtějí vybídnout k úvahám nad autentičností fotografického záznamu a nad mechanismy ovlivňujícími lidské vidění, k hledání hranice mezi skutečností a jejím zobrazením.

Digitalizované polaroidy bez názvu fotografky Kateřiny Zochové.
Digitalizované polaroidy bez názvu fotografky Kateřiny Zochové. | Foto: Fotograf

"Snažíme se zamyslet nad tím, zda fotografie opravdu odráží realitu a naznačujeme, že tomu tak spíše není," říká umělecká ředitelka festivalu Markéta Kinterová.

Festival zahajuje páteční diskuzní fórum, jehož účastníci budou odpoledne ve Veletržním paláci debatovat o fotografii jako o fenoménu, který má "moc odkrývat skryté a zachycovat neskutečné". Přibližně polovina z dvacítky výstav na programu festivalu, již začala v minulých dnech. Z těch nadcházejících pořadatelé upozorňují třeba na expozici Američana Sama Ashleyho v galerii SPZ v Pštrossově ulici.

Světelné experimenty a 30 let staré fotofilmy

Časoprostorová mřížka fotografů Richarda Loskota a Marka Štima, 2014.
Časoprostorová mřížka fotografů Richarda Loskota a Marka Štima, 2014. | Foto: Fotograf

Před třiceti lety Ashley zkoumal léčebné praktiky jihoamerických šamanů. Tehdy pořízené fotografie se ale rozhodl exponovat až za třicet let. Filmy nijak nechránil, chtěl, aby zůstaly citlivé, a byly tak schopné zaznamenat vlivy okolí.

"Vše, co se na filmu po vyvolání objeví, může být zapříčiněno jeho stárnutím, ale může být způsobeno i něčím jiným," naznačuje kurátor výstavy Miloš Vojtěchovský.

V Galerii Národní technické knihovny mohou Pražané navštívit výstavu nazvanou SPOT. Jde o experiment kurátora Milana Mikuláštíka, který výstavu zahalil do temnoty. Divák může sledovat vystavené projekty pouze díky libovůli světelného kuželu, jež bude v nepravidelných intervalech osvětlovat vybraná díla a určovat tak sled vnímání výstavy.

Fotografie Terezy Zelenkové pojmenovaná jako Table Rappers (2013)
Fotografie Terezy Zelenkové pojmenovaná jako Table Rappers (2013) | Foto: Fotograf

Svůj zájem o spiritistickou fotografii transformuje do noční seance nazvané Manifestace ducha slovenský umělec Boris Ondreička. Interpretace fotografií z pozic estetiky, psychologie i psychotroniky se odehraje 16. října v noci v barokním tanečním sále Colloredo-Mansfeldského paláce.

Kompletní program festivalu, který chce propagovat fotografii a více ji začlenit do kontextu současného umění, je umístěn na webových stránkách festivalu. K festivalu opět vychází speciální číslo časopisu Fotograf shrnující téma Vidět a věřit v ještě širším rozsahu.

 

Právě se děje

Další zprávy