Merkelová zahájí výstavu o vzniku a pádu Berlínské zdi

ČTK ČTK
3. 11. 2014 11:55
Přesně čtvrt století po pádu Berlísnké zdi vznikne nová trvalá výstava odhalující kontext vzniku a pádu hranice mezi Západním Německem a NDR. První návštěvnicí bude kancléřka Angela Merkelová
Angela Merkelová bude první návštěvnicí výstavy připomínající kontext vzniku a pádu Berlínské zdi.
Angela Merkelová bude první návštěvnicí výstavy připomínající kontext vzniku a pádu Berlínské zdi. | Foto: Reuters

Berlín  - Přesně v den 25. výročí pádu Berlínské zdi se v německé metropoli otevře nová trvalá výstava věnovaná symbolu německého rozdělení. Na rozdíl od většiny současných expozic se zaměří zejména na mezinárodní kontext vzniku a pádu zdi, ale bude klást důraz i na mírový charakter konce komunistického režimu v bývalé Německé demokratické republice.

"Jde o to ukázat mezinárodní rámec, který vysvětluje, proč tato zeď byla vybudována. Že byla důsledkem poválečného střetu vítězných mocností, konfrontace dvou společenských systémů," řekl ředitel Nadace Berlínské zdi Axel Klausmeier.

Spolková kancléřka Angela Merkelová strávila většinu života ve Východním Německu. O tom, co znamenala Berlínská zeď, přijela při příležitosti 52. výročí seznámit studenty berlínského gymnázia Heinricha Schliemanna.
Spolková kancléřka Angela Merkelová strávila většinu života ve Východním Německu. O tom, co znamenala Berlínská zeď, přijela při příležitosti 52. výročí seznámit studenty berlínského gymnázia Heinricha Schliemanna. | Foto: Reuters

Přes Berlín uteklo na Západ v letech 1949 a 1961 asi 2,3 milionu lidí. Utíkali mladí lidé, vzdělaní lidé a lidé, kteří měli své představy o vlastním životě a nechtěli si nechat diktovat od jiných. "Pro režim v NDR to byla katastrofa, protože tak masově ztrácela lidský kapitál. Komunistická strana se proto rozhodla uzavřít tuto únikovou cestu a nechala si svůj plán posvětit v Moskvě," řekl Klausmeier.

Výstava se také věnuje okolnostem pádu zdi. "Ten by samozřejmě nebyl možný bez lidových protestů v NDR, ale nutnou podmínkou pro jejich úspěch byl vývoj v zahraničí. Úspěch Solidarity v Polsku, přestříhání hraničních drátů v Maďarsku a samozřejmě úloha (sovětského prezidenta Michaila) Gorbačova," uvedl dále Klausmeier. Podle něj bylo možné v listopadu 1989 berlínskou zeď zbořit jen díky tomu, že se všechny tyto události sešly.

Jakkoli se nová výstava zaměřuje především na mezinárodní souvislosti, měla by vyslat i jasné poselství o významu občanské společnosti. Mírová revoluce bez jediného výstřelu a bez krveprolití je možná a ukazuje, že lze porazit diktaturu i bez násilí. "Je to nejvýznamnější poselství, jaké kdy vzešlo z německé půdy, a je mimořádně důležité i v dnešním světě," zdůraznil Klausmeier.

Otevření výstavy na berlínské Bernauerstrasse bude jedním z hlavních bodů oficiálních oslav 25. výročí pádu Berlínské zdi. První návštěvnicí výstavy by se 9. listopadu krátce po poledni měla stát německá kancléřka Angela Merkelová, později během dne se expozice otevře veřejnosti.

Očekává se, že zájem o výstavu bude velký. Do návštěvnického centra Nadace Berlínské zdi loni přišlo 850 tisíc lidí, a tak Klausmaeier předpokládá, že se současnou výstavou budou čísla podobná. "Je potěšující vidět, že mezi návštěvníky převažují mladí lidé do 30 let. Právě ty je důležité oslovit, protože to je generace, která Berlínskou zeď nezažila," uzavřel.

 

Právě se děje

Další zprávy