Malichovo Vnitřní světlo vstupuje do olomouckého muzea

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 10. 2014 16:25
Olomoucké Muzeum umění představuje díla Karla Malicha z vlastních sbírek.
Karel Malich: Světlo (1990). Pastel, papír. 102,2 × 73,3 cm. Soukromá sbírka.
Karel Malich: Světlo (1990). Pastel, papír. 102,2 × 73,3 cm. Soukromá sbírka. | Foto: Martin Polák

Olomouc - Kolekci kreseb a plastik Karla Malicha z vlastní sbírky vystaví olomoucké Muzeum umění pod názvem Vnitřní světlo. Expozice obsahující na čtyři desítky děl je poctou k autorovým devadesátinám.

Muzeum umění se věnuje tvorbě tohoto autora více než čtvrtstoletí. "Karel Malich je strhující osobnost. Šíře jeho záběru je jedinečná," řekl autor výstavy Karel Srp.

Karel Malich na archivním snímku.
Karel Malich na archivním snímku. | Foto: ČTK

Muzeum podle něj získalo díky mnohaletému úsilí průřezovou kolekci jeho díla. "Je natolik reprezentativní, že vydá na samostatnou výstavu, která představí stěžejní vstupy do všech hlavních autorových tvůrčích období," dodal Srp s tím, že některé plastiky a soubory kreseb představují mezníky Malichovy tvorby.

Podle kurátora Iva Bindera expozice mapující jednu z nejvýznamnějších sbírkových kolekcí čítá třiačtyřicet artefaktů a zastupují ji kresby, grafiky a plastiky. Návštěvníci spatří například dřevěné plastiky s jednobarevnou polychromií, ukázku takzvaných Koridorů, ale i Malichovu práci s plexisklem. Zastoupena je i kreslířská tvorba ze 70. let, kresby pastelem z 80. let a rozměrné prostorové objekty z drátů. "Naše muzeum vlastní tři nejvýznamnější, Světlo - vzduch / Kosmické vejce, Energie a Vnitřní světlo II, od nějž jsme si vypůjčili název výstavy," řekl Binder.

Karel Malich se narodil v roce 1924 ve východočeských Holicích. Začínal jako ilustrátor a grafik, ale intenzivně se věnoval také malbě a experimentoval s kolážemi. Přelomovým se pro něj stal rok 1967, kdy začal vytvářet první sochy z plexiskla a otevřených kovových struktur. Jeho Černobílá plastika byla v témže roce vybrána na výstavu Sochařství dvaceti národů v Guggenheimově muzeu v New Yorku.

Další zlom v Malichově tvorbě nastal počátkem 70. let, kdy již mezinárodně uznávaný autor nesměl publikovat svá díla a uzavřel se v ateliéru. Začal se zabývat proměnlivými energiemi, proudícím vzduchem, pohledem na mraky. Pastely z první poloviny 80. let patří ke stěžejní etapě Malichovy práce, ve které autor zásadně přehodnotil realitu okolního světa do subjektivních vizí překračujících smysly uchopitelný prostor.

V devadesátých letech dva roky vedl Ateliér kresba - objekt na Akademii výtvarných umění v Praze, kde byl jmenován profesorem. V roce 2007 dostal Karel Malich Státní cenu za výtvarné umění. Díla Karla Malicha byla od šedesátých let pravidelně zastoupena na výstavách po celém světě.

Velká retrospektiva Malichova se uskutečnila loni v Jízdárně Pražského hradu. Expozici navštívilo za tři měsíce 33 tisíc lidí. Olomoucká výstava potrvá do 11. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy