Vody hučí, bory šumí, plastů svět to na pohled. Výstava v Plzni varuje před zamořením plasty

Vody hučí, bory šumí, plastů svět to na pohled. Výstava v Plzni varuje před zamořením plasty
Stolička Sea Chair vznikla přímo na moři na rybářské lodi, kam se materiál dostane v rybářských sítích.
Alexander Groves a Azusa Murakami vylovený plast hned na palubě taví a každou židli popíší GPS souřadnicemi jejího vzniku.
S dalším projektem navštívili pět oblastí ve světových oceánech, kde se kvůli mořským proudům koncentruje plastový odpad. Designové výrobky reagují jednak na místní podmínky, lokální tradiční řemesla a zároveň upozorňují na rozsah znečištění oceánů plasty.
Nizozemský designér Dave Hakkens se problematikou plastového odpadu zabývá dlouhodobě. Řešení nalezl v dostupnosti recyklačních technologií.
Foto: archiv výstavy Má plast
Petra Jansová Petra Jansová
Aktualizováno 29. 9. 2016 22:19
Výstava Má plast v plzeňském prostoru Depo 2015 představí 15 umělců a designérů, kteří upozorňují na nutnost recyklace plastů. Pro odpad hledají nové a originální využití a bojují proti jeho nadužívání.

Výstava recyklovaného designu Má plast představí tvorbu více než desítky umělců nejenom z Česka, ale i ze zahraničí.

Expozice má upozornit na to, že je třeba dělat víc než jen třídit odpad do kontejnerů správné barvy. Jejím hlavním smyslem je podle kurátorů přitáhnout pozornost lidí k tématu lokální recyklace a omezení spotřeby plastu.  

"Plast je všude. Poletuje ve vzduchu, válí se na zemi a především plave ve všech mořích. Jeho dostupnost na jedné straně pomáhá žít jednodušeji, levněji a mít k dispozici dříve luxusní nebo drahé výrobky rychle a za cenu, na kterou máme. Tak ale svět zamořujeme tunami plastových výrobků na jedno použití. Plastového odpadu je tolik, že se dostal i do těla živočichů na dně Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na Zemi," vysvětluje jeden z kurátorů Jiří Sulženko. 

 

Právě se děje

Další zprávy