Jsme svázaní dogmaty, říká fotograf Antonín Kratochvíl

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 9. 2014 12:25
Sérii jedenácti velkoformátových fotografií se společným titulem Dogma vystavil světově uznávaný fotograf Antonín Kratochvíl v Malostranské besedě.
Na titulní fotografii série Dogma zapózoval herec Bolek Polívka.
Na titulní fotografii série Dogma zapózoval herec Bolek Polívka. | Foto: Antonín Kratochvíl

Praha - Sérii fotografií nazvanou Dogma vystavuje v Malostranské besedě fotograf Antonín Kratochvíl. Snímky zachycují autorův pocit frustrace ze stavu české společnosti, kterou pětadvacet let po pádu komunismu ovládá konzum.

Výstavu tvoří portrétní snímky známých osobností, které si nechaly svázat své tváře a v některých případech i polonahá těla - prý na protest proti svázanosti dnešní společnosti, která postrádá rozlet v myšlení, odvahu a chuť jít aspoň kus cesty proti proudu.

Zamyšlení nad dogmaty české společnosti
Autor fotografie: Antonín Kratochvíl

Zamyšlení nad dogmaty české společnosti

Antonín Kratochvíl bude ve čtvrtek 2. října od 15 hodin diskutovat v renesančních půdních prostorách galerie Malostranské besedy o tématu své výstavy Dogma. "Naším cílem je, aby se společnost trochu posunula a rozpadla se určitá dogmata. A já doufám, že výstava, dokument s osobnostmi českého společenského dění, který promítáme v rámci výstavy, ale i veřejná diskuze pomohou lidem se zamyslet nad sebou a světem okolo,“ zve Kratochvíl.

Současnou českou společnost podle Kratochvíla charakterizuje malost, zbabělost a uzavřenost. Vlastnosti, které prý zapříčinilo období komunistické totality a s nimiž je třeba bojovat. "Nechceme ji (výstavu) ale pojmout vysloveně negativně, i když bych byl rád, kdyby lidi přiměla k nějaké sebereflexi," říká o výstavě Kratochvíl.

Mezi těmi, kdo stanuli před jeho objektivem, je třeba herec Bolek Polívka, který je jednou z hlavních tváří výstavy. Zapojí se i do doprovodných programů, které Malostranská beseda v rámci expozice na podzim připraví.

"K výstavě jsme natáčili také autentické monology osobností, které se zamýšlejí nad předsudky společnosti. Vyjádřila se nám například zpěvačka Tonya Graves, Jan Hřebejk nebo Michal Viewegh," dodal Kratochvíl.

Antonín Kratochvíl se narodil v roce 1947 v Lovosicích. Je zakladatelem světové fotografické agentury Sedm a ve své tvorbě se věnuje zejména dokumentární fotografii. Za své snímky dostal řadu světových ocenění, například Rockefellerovy nadace či World Press Photo v letech 1997, 1998 a 2003, roku 1999 ho časopis American Photo zařadil mezi sto nejvýznamnějších osobností světové fotografie. Posledních několik let žije znovu v České republice.

Veřejnosti je výstava přístupná denně kromě pondělí od 12 do 20 hodin až do 17. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy